rezanje

Za poljoprivrednike polako prolazi vreme mirovanja, praznika, odmora jer pre nego što zaista krene vegetacija ima puno toga da se odradi na poljoprivrednim gazdinstvima. Naravno, u stočarstvu ili zaštićenim prostorima i u predhodnom periodu bilo je puno aktivnosti.

Kao i na početku svake godine, tako i ove, prve dane uglavnom treba iskoristiti da se sumiraju rezultate iz prethodne godine, da se susreti sa prijateljima i poljoprivrednim proizvođačima iskoriste za razmenu iskustava, da se posete predavanje iz oblasti poljoprivrede i sazna šta Ministarstvo poljoprivrede i drugi fondovi pripremaju u okviru podrške razvoju poljoprivrede i ruralnom razvoju za ovu godinu. Sve to u cilju da bi se saznalo gde su tu poljoprivredni proizvođači i šta im je činiti u narednom periodu, ima li šansi, a pre svega sredstava, za razvoj ideja u nastupajućem periodu.

Pored aktivnosti koje sada kreću za voćare, a tiču se pre svega rezidbe voća, nikako se ne smeju zaboraviti ni druge mere u nastupajućem periodu a koje se odnose na preglede zasada, kako bi utvrdili da li ima eventualnih oštećenja od glodara, snežnih padavina i drugo. Treba razmišljati i o zaštiti voća kako celih biljaka tako i na mestima preseka posle rezidbe, jer su to otvorena i pogodna mesta za ulaz patogena koji kasnije mogu naneti štete zasadima, i uticati na prinose voća.  Ne sme se zaboraviti ni na prihranu voća kako bi biljke bile spremne za kretanje vegetacije i imale na raspolaganju optimalnu količinu hraniva.

Usput, treba razmeniti mišljenja o eventualnim propustima koji su napravljeni u prethodnom periodu pri ostvarivanju prava na raspoložive podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj.

Početak godine je i period kada se vrši obnova registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Po prvi put Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je donelo odluku da u naredne dve godine nema potrebe za obnovom registracije poljoprivrednih gazdinstava. Ovo će mnogim gazdinstvima biti velika olakšica i smanjiti nepotrebno maltretiranje i čekanje u redovima, pre svega starijih nosilaca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, iz udaljenih seoskih područja i gazdinstvima koja imaju mali zemljišni fond. To je što se tiče registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u kojima nema promena u strukturi biljne proizvodnje, zemljišnog fonda, broja grla stoke ili košnica pčela, članova gazdinstva i osnovnih podataka.

Tamo gde ima promena u strukturi biljne proizvodnje, zemljišnog fonda, broja grla stoke ili košnica pčela, članova gazdinstva i osnovnih podataka mora se izvršiti promena tih podataka kroz obnovu registracije gazdinstva u roku od 30 dana od nastale promene. Ove promene je veoma važno izvršiti i imati pravilno i pravovremeno predstavljeno registrovano poljoprivredno gazdinstvo radi ostvarivanja prava na sve vrste podsticaja bilo od lokalnih samouprava, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine ili drugih fondova koji su ili će biti dostupni registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

U predhodnm godinama bili smo svedoci da zbog malih grešaka u popunjavanju zahteva (tada se činilo nebitnih), neblagovremeno prikazanih promena ili kašnjenja u odgovorima na zahteve administratora koji obrađuju predmete mnogi poljoprivredni proizvođači su ostajali bez preko potrebnih a lako dostupnih sredstava i subvencija. Da do grešaka u zasnivanju, nezi zasada, zapata stoke, administrativnih poslova i procedura ne bi dolazilo u budućnosti treba se na vreme posavetovati sa stručnim licima koja su do detalja upućena u tu problematiku.

Saša Miljković, dipl.inž.agronomije
Mobilni: +381 63 8429683
"Ruralni inovacioni centar" - Brus

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije.


Sigurnosni kod
Osveži

banersuperbeba

Dunav bane 400x80 lat

pekara miris i ukus

Menjacnica

rilex