GyromitraGigas

Nedavno je u okolini Brusa pronašenao gljiva Gyromitra gigas koja je kontroverzna najviše po pitanju jestivosti ali i čijih fotografija i nema baš toliko u Srbiji.Ovu gljivu je pronašao i fotografisao Novak Kovačević, pasionirani planinar i poznavalac gljiva.

"Dok je još baš trajala borba sa korona virusom i bila na snazi mera zabrane kretanja, koja me je najviše ograničavala u traganju za gljivama proleća, iskoristio sam prvo slobodno prepodne da okušam sreću. Krajem aprila 2020. godine krenuo sam u potragu za gljivama nadajući se da ću naići na češku smrškovicu, na mestu gde sam je uvek nalazio kad je ima.

Kako nije bilo ništa produžio sam niz Rasinu prema Tršanovcima i posle nekoliko minuta doživeo gotovo šok od prizora ispred mene. Pet primeraka nečega što mi je u prvi mah izgledalo kao smrčak. Gledano samo odozgo. Vadim gljivu iz zemlje i vidim da nije smrčak. Znači da je hrčak, a to mom stomaku nikako ne prija.

NovakKovacevic015

Nakon brze pretrage po internetu, utvrdio sam da sam verovatno našao veoma retku vrstu, i to s velikom sigurnošću. Gyromitra gigas, veliki hrčak. Od nekoliko vrsta iz tog roda davno davno naišao sam jednom na G. esculenta, i jednom na Metođu, Kopaonik, na G. fastigiata. Za ovu nisam ni čuo.

GyromitraGigas2
Gyromitra gigas se razlikuje najviše po tome što za razliku od G. esculenta nema „šešir“ toliko „moždan“. On kod primeraka koje sam našao više izgleda kao neka krpa prebačena preko drške, ili kao neki poklopčić. Najviše odudara po robustnom stručku, kao da se cela gljiva svela samo na njega. Poneo sam sve sa sobom, ne u nameri da pojedem već da ih osušim, u ležećem položaju. Kad sam pokušao da ih okačim na konac odmah su popadale, od težine.
GyromitraGigas4
Drška im je iznutra paučinasta i lako lomljiva. Izrasli su na samoj šumskoj stazi pored Rasine, na razmaku od po nekoliko desetina centimetara jedan od drugog. Na jednom se mestu vidi ostatak u zemlji, kao da je neko najveći primerak ubrao, ili samo zakačio nogom. Nisam primetio u blizini neko crnogorično stablo,uglavnom su bukve.

GyromitraGigas1

Gyromitra gigas je kontroverzan najviše po pitanju jestivosti. Dok oni ozbiljni upozoravaju da se ni posle termičke obrade, otkuvavanja, pa ni posle sušenja, ne bi smela jesti, ima mnogo onih drugih koji kažu da je jedu u neograničenim količinama bez ikakvih posledica. Pa i da se prodaje po pijacama, negde daleko od nas. Laici je naravno brkaju sa G. esculenta, o kojoj vlada mišljenje da je opasnija. Otrov koji sadrži je giromitrin a trovanje se ispoljava 6 do 10 sati nakon konzumacije. Ako dovede do smrti to je najčešće zbog otkazivanja jetre.

GyromitraGigas5

Što se tiče naših izvora, nisam se uverio da je iko objavio fotografiju ove gljive koju je sam načinio, ili fotografiju gljive pronađene u Srbiji. Na sajtu „Gljive Vojvodine“ međutim ima podatak da se može naći u svim republikama bivše nam Države, i da se hrčci zajedno sa smrčcima izvoze na Zapad. Gde je prava istina?

Gljive koje sam snimio uočio sam sasvim slučajno, boja im je ista kao kod lišća kroz koje su se probile. Za razliku od fotografija video snimak je mnogo bolji." - navedeno je u gljivarskom dnevniku Novaka Kovačevića.


Covid19 baner

 

KondorAS akcija

 

kopaonik

 

UZPescanikSOS

 

Dunav bane 400x80 lat

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanik NeplaceniVazniPoslovi

 

nuns

 

srbi za srbe baner

pekara miris i ukus

 

Menjacnica

 

rilex