Krusevac BrusONLINE

Kruševac,19.05.2020. Grad Kruševac dobitnik je Prve nagrade za organizaciju Evropske nedelje mobilnosti 2019. godine objavljeno je zvaničnom sajtu manifestacije.

Evropska komisija objavila je konačne rezultate konkursa za nagradu Evropske nedelje mobilnosti za 2019. godinu u svim kategorijama u kojima se nagrada dodeljuje.
Pobednici su:
- Za organizaciju Evropske nedelje mobilnosti, u kategoriji većih gradova (preko 50.000 stanovnika), nagradu je dobio grad Kruševac, Republika Srbija;
- Za organizaciju Evropske nedelje mobilnosti, u kategoriji manjih opština (do 50.000 stanovnika): Kardica iz Grčke;
- Nagrada za najbolji Plan održive urbane mobilnosti dodeljena je Briselu (Belgija).

Rezultati su objavljeni na zvaničnom sajtu manifestacije www.mobilityweek.eu kao i na stranicama ove manifestacije na društvenim mrežama. O finalistima u svim kategorijama javnost je upoznata putem objava na društvenim mrežama tokom vikenda.

Povodom dobijene nagrade izjavu je dala Jasmina Palurović gradonačelnik Kruševca:

JasminaPalurovic KrusevacRS30320„Izuzetna nam je čast što su naše aktivnosti u ovoj oblasti prepoznate i što smo dobili nagradu za Evropsku nedelju mobilnosti 2019. Nagrada nije došla od jednom, jer mi već duži niz godina obeležavamo ovu manifestaciju u punom obimu, a 2016.godine smo bili izabrani u 10 najboljih gradova.

Evropska nedelja mobilnosti je kod nas kao jednonedeljni festival, koji pored promocije trajnih mera, ima različite svakodnevne aktivnosti za sve uzraste. To je dobra prilika da se skrene pažnja na korišćenje javnih površina za održive vidove saobraćaja i preispitivanje svakodnevnih navika u kretanju. Dobro je što na neformalan način dobijamo reakcije i komentare građana. Često zaboravljamo da smo svi pre svega pešaci i koliko je ovaj vid kretanja dobar za naše zdravlje i za okolinu, tako da je Evropska nedelja mobilnosti dobar povod da nas podseti na te činjenice.

Već nekoliko godina unazad, grad radi na unapređenju infrastrukture za pešačenje, unapređenje pristupačnosti za osobe sa invaliditetom i za vožnju bicikla, ali i posebno na povećanje atraktivnosti i bezbednosti javnih prostora, kroz unapređenje i proširenje parkova i trgova. Trgovi su oduvek bili mesta susreta i zato treba nastaviti sa ovim ulaganjima, koja utiču na živost u gradu i povećavaju kvalitet života. Makar to bile i male mere, ali važno je konstatno raditi na tome.

Još od 2015.godine krenuli smo sa privremenim zatvaranjem glavne ulice u centru grada za motorni saobraćaj. Te godine je bila zatvorena svakog dana uveče tokom svih 7 dana Evropske nedelje mobilnosti, da bismo na osnovu pozitivnih reakcija građana, tu meru primenjivali i produžavali period trajanja svake godine. Tako da je prošle godine ovakav režim saobraćaja bio na snazi od sredine aprila do sredine oktobra. Najviše se deca raduju kada je ulica zatvorena za saobraćaj. Ova privremena mera je uticala na način razmišljanja o korišćenju javnih površina i kako bi izgledao centar grada bez automobila. S obzirom da se 2021.godine obeležava 650 godina od osnivanja grada, ideja je da za tu godišnjicu centar dobije nov izgled. Tim povodom smo sproveli anketu među građanima kako oni vide budući izgled centra grada. Nakon toga smo raspisali javni konkurs za izradu arhitektonsko- saobraćajnog rešenja, te očekujemo da radovi počnu krajem ove godine. Pored ovoga imali smo aktivnosti na promovisanju održivog kretanja, kroz organizovanje gradskih biciklističkih vožnji i pešačkih tura. A da bismo skrenuli pažnju na uticaj saobraćaja na životnu sredinu organizovali smo merenje buke.

Tokom prošle godine radili smo na unapređenju atraktivnosti prostora i poboljšanje infrastrukture za pešački i biciklistički saobraćaj na više lokacija. Prilikom rekonstrukcije trga Kosturnica proširen je park, formirane su nove pešačke staze i urbani mobilijar, izgrađena je javna garaža, ukinuto je ulično parkiranje i formirana je biciklistička traka. Semaforizovane raskrsnice smo pretvorili u kružne tokove sa zelenilom i skulpturama. Takođe prilikom rekonstrukcije Balkanske ulice, formirane su biciklističke trake i semaforizovane raskrsnice su pretvorene u kružne tokove. Pored urbanog mobilijara, na teritoriji grada radi se na zamenjeni uličnog osvetljenja LED rasvetom. Prilikom rekonstrukcija trotoara, vodi se računa da se ugrade taktilne ploče.

Ovom prilikom bih se zahvalila Evropskoj komisiji i žiriju na ukazanom poverenju, čestitam ostalim nagrađenim gradovima i svim gradovima učesnicima. Takođe veliko hvala SKGO-u i GIZ-u, čiju smo podršku imali tokom Evropske nedelje mobilnosti 2019, kroz realizaciju projekta “Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama Srbije”. Nadamo se da će naš primer poslužiti i drugim gradovima da krenu da se bave ovom temom“. – rekla je Jasmina Palurović gradonačelnik Kruševca.

 Da podsetimo, prošle 2019. godine, 22 grada i opštine iz Srbije obeležilo je Evropsku nedelju mobilnosti. Njih 6 je steklo status “zlatnog učesnika” a 5 jedinica lokalne samouprave iz Srbije je konkurisalo za nagradu (Kruševac, Šabac, Pirot, Bajina Bašta, Beograd). Kruševac je odabran za jednog od tri finalista u kategoriji većih gradova, što je, do sada, najveći uspeh koji je neki grad iz Srbije postigao. Kruševac je,da podsetimo, i prvi grad koji je samostalno usvojio Plan održive urbane mobilnosti, još 2017. godine.

Video o Kruševcu – gradu pobedniku organizaciju Evropske nedelje mobilnosti 2019:


izvor:krusevac.rs

Covid19 baner

 

KondorAS akcija

 

kopaonik

 

UZPescanikSOS

 

Dunav bane 400x80 lat

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanik NeplaceniVazniPoslovi

 

nuns

 

srbi za srbe baner

reklama manja