JPPuteviSrbije logo

Povodom teksta Istinomera objavljenog 28.08.2019.godine u vezi sa izgradnjom mosta preko reke Save kod Ostružnice, u cilju objektivnog i tačnog informisanja javnosti, JP "Putevi Srbije" dalo je sledeće saopštenje:

"U toku pripremnih radova u koritu reke Save, Izvođač radova je izrazio sumnju na postojanje neeksplodiranih minsko eksplozivnih sredstava u rečnom koritu.

Kompanija Sea Terra GmbH je izvršila snimanje i mapiranje dna reke Save u zoni mosta i snimak dostavila dana 03.05.2017.g.

Snimak rečnog dna je locirao 188 kritičnih masa čelika (oko 300 tona čelika na samom dnu) u prvom tonu korita reke Save.

Analiza cene i vremena potrebnog da se očisti dno do potrebne dubine od 14 m i ukloni čelični materijal, bi višestruko premašilo vrednost izgradnje mosta sa trajanjem od 5 do 7 godina.

Nakon izvršene analize Investitor je dao hitan nalog za promenu tehnologije izvođenja radova 18.05.2017.g. uz nalog, da do sada izgrađenoj čeličnoj konstrukciji i izrezanim čeličnim limovima u potpunosti sačuvaju strukturu i kao takvu ugrade istu u novu tehnologiju i metodologiju izgradnje mosta.

Izvođenje radova izmenjenom tehnologijom i metodologijom sa izmenjenim i dopunjenim Projektom za izgradnju, Izvođač je dostavio u potpunosti 03.04.2018.g.

U periodu od izdavanja naloga za izmenu tehnologije do usvajanja iste proteklo je praktično 12 meseci, pri čemu nije ni jednog trenutka obustavljena proizvodnja čelične konstrukcije u pogonima u Batajnici i Nišu.

U tom periodu izrađena je dopuna i izmena dela Projekta za izvođenje, izvršena stručna kontrola Projekta, izvršena provera nosivosti i stabilnosti konstrukcije u svim fazama montaže, te izvršena simulacija ponašanja konstrukcije u vremenu i prostoru i različitim, a neophodnim uslovima.

Potrebno je napomenuti da u periodu od 18.05.2017.g, ni sami učesnici u izgradnji nisu mogli znati kada će se steći uslovi za nastavak radova, a naročito ne resorno ministarstvo koje je pratilo postignutu dinamiku radova do tog trenutka.

Inženjerskim rečnikom rečeno, postignuti su i ostvareni svi principi graditeljstva: minimalno povećanje cene projekta, stabilnost i nosivost uz projektovane metode rada, a u cilju bezbednosti i zaštite zdravlja na radu.

Nakon izvršene analize cena i rokova Investitor je odobrio nalog za izmenu projekta 01.06.2018.g. kada su radovi formalno pravno nastavljeni po novoj tehnologiji.

Važno je napomenuti, da se radovi izvode po FIDIC regulativi u kojoj postoje striktne procedure i rokovi za sprovođenje istih.

Posebno naglašavamo, da je Evropska investiciona banka u potpunosti uvažila sve razloge za produženje roka kao opravdane i da nije naplatila nijedan evro penala!"

JP „PUTEVI SRBIJE“

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije.

Sigurnosni kod
Osveži