Sredstva EU u vrednosti od 1,4 miliona evra iskorišćena za dobrobit građana

EUPRO KG10194a

Makridis je zajedno sa zamenikom gradonačelnika Ivicom Momčilovićem obišao otvorene terene u Velikom parku u Kragujevcu koji su renovirani sredstvima EU u vrednosti od 175.000 evra. Rekonstrukcija koja je obuhvatila izgradnju košarkaškog terena, tribina, ograde, kao i nabavku opreme je u završnoj fazi.

„Projekti koji se sprovode u Kragujevcu su pravi primer koristi koje građani Srbije imaju od evropskih integracija“, rekao je Hristos Makridis, zamenik šefa Odelјenja za Srbiju u Generalnom direktoratu EU za politiku susedstva i proširenje prilikom današnje posete Kragujevcu.

 

EUPRO KG10194

„Drago nam je da je ovo igralište koje je duh grada, mesto na kome su odrasle mnoge generacije u novom ruhu za nove naraštaje da dođu ovde da se druže i bave sportom. Ovo je jedan od četiri projekta koje Grad Kragujevac sprovodi zajedno sa Evropskom unijom a koji je završen i otvoriće svoje kapije za naše sugrađane za par dana kada se sva dokumentacija privede kraju”, rekao je zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović.

EUPRO KG10193U Kragujevcu se sprovode još tri projekta ukupne vrednosti 1,2 miliona - revitalizacija i proširenje industrijske zone, izrada tehničke dokumentacije za most preko Lepenice, kao i projekat razvoja geografskog informacionog sistema. U investicijama grad je učestvovao sa 15 posto ukupne donacije.

„Evropska unija podržava mikro i mala preduzeća u Srbiji a pozvao bih sve preduzetnike i preduzetnice koji žele da nabave novu opremu i otvore nova radna mesta, da iskoriste priliku i prijave se na drugi javni poziv programa EU PRO za podršku mikro i malim preduzećima. To nisu velika sredstva, ali mogu da doprinesu velikim rezultatima“, istakao je Makridis. Za ovaj poziv koji je otvoren do 10. novembra, čiji budžet iznosi 2,5 miliona evra mogu da se prijave preduzeća za proizvodnju, registrovana u periodu 2014-2018. godine na teritoriji jedne od 99 lokalnih samouprava uključenih u EU PRO program. Više informacije o pozivu se može naći na internet stranici programa www.eupro.org.rs.

Makridis je u Kragujevcu posetio i dva od ukupno 106 preduzeća koja su podržana u prvom pozivu EU PRO programa koji je sproveden 2018. godine.

EUPRO KG10191a

Preduzeće CT Media Textile Printing koje proizvodi radnu i zaštitnu odeću je dobio bespovratna sredstva će biti iskorišćena za nabavku mašina i opreme za proizvodnju polo-majica. Podrška će preduzeću omogućiti da proširi asortiman proizvoda, uz zadržani ostvareni nivo kvaliteta a kao rezultat biće i otvorena dva, a potom i još tri nova radna mesta.

EUPRO KG10192

Drugo preduzeće koje evropski zvaničnik posetio, Sanum per Fructus bavi se preradom i prodajom meda i proizvoda od meda, a uz podršku EU nabavilo mašine za homogenizaciju, pretakanje i punjenje meda u bočice, što će povećati kapacitete četiri puta, dok će biti otovorena i dva nova radna mesta.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije.


Sigurnosni kod
Osveži

banersuperbeba

Dunav bane 400x80 lat

reklama manja