Kamion sneg1217

JP „Putevi Srbije“, održalo je 01. novembra 2019. godine konferenciju za medije i javnu prezentaciju Plana zimskog održavanja državnih puteva, sistema obaveštavanja medija i svih zainteresovanih o stanju na putevima tokom zimskog perioda 2019/2020 godine.

U cilju uspešnog sprovođenja svih aktivnosti koje se odnose na obezbeđenje prohodnosti puteva i bezbednost saobraćaja u zimskim uslovima, sačinjen je Plan zimskog održavanja kao i svih prethodnih godina.

Planom zimskog održavanja putne mreže Republike Srbije predviđeni su posebni radovi, aktivnosti i mere neophodni za obezbeđenje prohodnosti i bezbednosti saobraćaja na putevima u zimskom periodu.

Plan zimskog održavanja državnih puteva I i II reda se sprovodi od 01.11.2019. do 31.03.2020. godine i isti je obavezujući okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva.

Na održavanju putne mreže Republike Srbije, angažovano je 22 specijalizovana preduzeća.

Medijima i drugim zainteresovanim stranama prezentiran je način rada i pregled organizacije ljudstva, sredstava i mehanizacije koja je angažovana u ovom specifičnom i tako važnom aspektu održavanja državnih puteva u Republici Srbiji.  

Javnosti je predstavljen i sistem obaveštavanja i informisanja o stanju na putevima.

JPPuteviSrbije sema2019 20

Osnovni prioritet JP "Putevi Srbije" u zimskom periodu je održavanje državnih puteva I i II reda i isto se obavlja se iz putnih baza i punktova kojih ukupno ima 172.

Prisustvo mehanizacije u putnim bazama na auto-putevima je neprekidno 24 časa, na ostalim putevima 16 ili 8 časova, a po potrebi i duže.

Održavanje se sprovodi po prioritetima i kategorijama i to:

- Prvi prioritet / A kategorija - Kolovoz se čisti i posipa čistom soli i mora biti očišćen u roku od 4 sata nakon prestanka padavina odnosno vremenske pojave

- Drugi prioritet / B kategorija - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i mora biti očišćen u roku od 6 sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave

- Treći prioritet / C kategorija - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i kolovoz mora biti očišćen u roku od 8 sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave

Prema planu zimske službe za 2019/20. raspoloživo je:
- 744 putarskih vozila i kamiona
- 331 mašina
- 2167 radnika u jednoj smeni, od toga 920 radnika – putara, 172 tehničara, 327 mašinista i 748 vozača.

Angažovanost mehanizacije, može biti i veća u slučajevima pojave elementarnih nepogoda i stepena njihove jačine.

Obezbeđena količina soli sa rezervama iznosi ukupno 90.388,43 tona, hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa 1562 tona i kamene rizle/agregata u potrebnim količinama.

Posebna pažnja pri organizaciji održavanja državnih puteva I i II reda u zimskim uslovima poklanja se:
- mostu "Gazela", prevoju Bubanj Potok, Begaljičko Brdo i prevoj "Mečka" na autoputu;
- prevoju Čestobrodica na putu Paraćin – Zaječar (600 m.n.v);
- usponu Rušanj i Rudnik na Ibarskom putu;
- prevoju Zlatibor, (1000 m.n.v.);
- prevoju Popadija (Majdanpek – Negotin);
- prevoju Tresibaba (Knjaževac – Niš);
- prevoju Svetinja (Topola – Kragujevac);
- prevojima na Fruškoj Gori (Iriški Venac, Banstol),
- širim područjima Tare, Crne Trave i Sjenice,
- mostu kod Beške na putu Beograd - Novi Sad,
- prevoj Jaram na putu Brzeće-Kopaonik,
- most preko Save, obilaznica Dobanovci-Ostružnica
- zona mosta Prijevorac na rekonstruisanoj deonici IB23, između Borove Glave i Kokinog Broda.
- obilaznica Beograda od Sektora-3 (reka Sava) do kraja Sektora-5 (Straževica) i KRUŽNI PUT,
- novi most „Batajnica“ sa rampama, u petlji Batajnica.

JP „Putevi Srbije“ sarađuje sa Ministarstvom za unutrašnje poslove Srbije - Upravom saobraćajne policije, Sektorom za vanredne situacije i obaveštava ih redovno o stanju na putevima, prihvata sugestije i zajedno u duhu kolegijalnosti i profesionalizma donosi odluke kada se radi o obustavama saobraćaja na kritičnim deonicama.

JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i uključuju u saobraćaj sa opremom za kretanje u zimskim uslovima, pogotovo na kritičnim deonicama, da poštuju ograničenja brzine, povećaju brigu o drugima i pokažu neophodnu solidarnost na putu.

Na naslovnoj strani Internet prezentacije JP „Putevi Srbije“ (www.putevi-srbije.rs) možete preuzeti Plan zimske službe 2019/20, Kratak i Detaljni izveštaj zimske službe na dnevnom nivou, Mapu stanja na putevima u zimskom periodu, Mapu državnih puteva po prioritetima.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije.


Sigurnosni kod
Osveži

banersuperbeba

Dunav bane 400x80 lat

reklama manja