Miteco Trecipanel 11204

Beograd, 27.11.2020. – Šesti međunarodni MITECO Forum okupio je eksperte iz zemlje i sveta koji su u hibridnoj formi (online i offline panela) diskutovali o pravcima daljeg razvoja Srbije u politikama zaštite životne sredine, analizirajući ih kroz prizmu novih realnosti kakve nam je donela pandemija virusa COVID-19.

U uvodnom delu su se obratili NJ.E. Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, Siniša Mitrović, direktor Sektora za cirkularnu ekonomiju PKS i Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco.

Miteco MiodragMitrovicPredsednikkompanije

„Ovo godine održavamo Forum pod sloganom „Znam, znači mogu!“ gde znanje i informacija u globalno izmenjenim okolnostima posebno dobijaju na značaju. Forum je imao tri panela. Tokom prvog panela smo iz prizme akademskog i inovacionog znanja fokus stavili na nove modele investiranja u zaštitu životne sredine. U drugom panelu smo sa predstavnicima medija razgovarali o odgovornom izveštavanju i podizanju svesti o ovoj veoma važnoj temi. Dok se treći panel bavio odnosom korporacija i društva iz ugla pozitivnih interakcija, kreiranja javno privatnih saradnji i kružne privrede.“ – istakao je Miodrag Mitrović.

Neki od zaključaka sa Miteco Foruma:

Kružna ekonomija je mogućnost da vratimo prirodi ono što joj uzimamo, ali bez narušavanja prirode i biodiverziteta. Ekonomija 19 i 20. veka nije primenjiva u novoj realnosti, jer ne možemo dozvoliti da se ekonomija bazira na rezulatima na uštrb prirode i životne sredine.

Jedini razvoj o kojem se može govoriti je ODRŽIV RAZVOJ, a to je onaj razvoj koji nema negativne uticaje na društvo i prirodu. Država bi trebalo da pruži početni impuls, a zatim i da podstakne privatni sektor za investicije. Na taj način bi se dobio zaokružen sistem koji bi povećao otpornost na neke nove nadolazeće krize, uključujući i one izazvane klimatskim promenama.

Mediji izveštavaju više, detaljnije i posvećuju veći prostor temama životne sredine u odnosu na period od pre nekoliko godina. Uobičajne omaške kada govorimo o izveštavanju o životnoj sredini su da se te vesti vezuju za neophodnost ogromnih investica, što ima za posledicu da odbija publiku i stvara utisak da te teme nemaju veze sa njihovim životom.

Bez obzira što postoji oficijelni model za privatno javno partnerstvo to još uvek nije zastupljeno u poželjnoj meri i nepoverljivost se i dalje oseća. Upravo bismo pandemiju i atmosferu nove normalnosti trebali da iskoristimo u cilju partnerskog delovanja.

Trend da se otpad koristi kao energija je već prevaziđen. Sada se otpad pretvara u novi proizvod, pa smo prinuđeni da pronađemo alternativne i inovativne izvore energije poput sunčeve i energije koraka koja se pretvara u električnu.

Miteco Prvipanel1120

Panelisti koji su učestvovali na današnjem događaju na temu „Nove realnsoti“ su: Slobodan Minić, specijalni savetnik Fiskalnog saveta Republike Srbije, Ivan Karić, šef pregovaračke grupe 27 (2017-2020), Aleksandra Drecun, predsednica Centra za nauku i inovacije “Intersection”, Aleksej Kišjuhas, spciolog i kolumnista. Panel je moderirao Nikola Božić, programski direktor istraživačke stanice „Petnica“.

Miteco Drugi pane11203

U drugom panelu posvećenom medijima učestvovali su: Zoran Stanojević, urednik RTS-a, Vojislav Stevanović, novinar N1, Ivana Mićević, novinar Večernjih novosti i Radojka Nikolić, urednica Biznis magazina i Ekonometra. Panelom je moderirao Slobodan Bubnjević, fizičar, naučnik i novinar

Miteco Trecipanel 11201

Treći panel koji se odnosio na korporacije i društvo okupio je predstavnika PKS-a, Sinišu Mitrovića, Miodrag Gluščevića, programskog direktora Stalne konferencije gradova i opština, Marinka Ukropinu, generalnog direktora SGS-a za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Crnu Goru i Thomas Leitnera, rukovodioca odeljenja za upravljanje alternativnim gorivima, Wien Energie, Austrija. Panel je moderirao Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco.

O MITECO Forumu:

Prvi MITECO Forum je održan pre tačno 18 godina, a značaj MITECO Foruma iz godine u godinu raste i ogleda se u činjenici da predstavlja referentno mesto za pokretanje aktuelnih tema iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, sa posebnim osvrtom na oblast upravljanja otpadom. MITECO Forum predstavlja platformu za pronalaženje novih održivih rešenja kroz razmenu iskustava i primera dobre prakse. MITECO Forum je posvećen stručnoj javnosti, kompanijama, predstavnicima lokalnih samouprava i zainteresovanim pojedincima koji svojim delovanjem žele da utiču na zdraviju budućnost.

Covid19 baner

 

KondorAS akcija

 

kopaonik

 

UZPescanikSOS

 

Dunav bane 400x80 lat

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanik NeplaceniVazniPoslovi

 

nuns

 

srbi za srbe baner

reklama manja