UliceRaske2016

Ideja o organizovanju niza izložbi, objedinjenih zajedničkim naslovom Upoznaj naš grad javila se, 2015. godine, nakon obeležavanja 170 godina od osnivanja varošice Raške, povodom novoustanovljenog praznika Opštine – 17. septembra.

Pod pokroviteljstvom Opštine Raška, Centar za kulturu „Gradac“ godišnje realizuje po jednu izložbu, sa željom da trajno sačuva od zaborava sve što je vezano za prošlost (ali i sadašnjost) Raške: od izgleda ulica, preko arhitekture, kulturnih i umetničkih spomenika, znamenitosti i umetničkih zbirki, zanata i običaja, do ličnosti koje su obeležile njenu istoriju kroz razne oblasti ljudskog delovanja.

Prva u nizu izložbi foto-dokumentarnog tipa, koja ima za cilj da zabeleži sve promene koje su vremenom uticale na drugačiji izgled grada nosi naziv "Ulice Raške".
Prikupljene malobrojne i retke fotografije 11 ulica koje su ucrtane na planu varošice Raške iz 1938. godine, koje i danas čine uže gradsko jezgo, na kojima je zabeležen nekadašnji izgled varošice (a koje se još mogu naći kod žitelja Raške ili u arhivima) upoređene sa fotografijama koje beleže njihov izgled danas, zanimljivo su i vredno svedočanstvo, kako sa stanovišta posmatrača, tako i sa stanovišta istorije.

Za realizaciju izložbe korišćen je materijal Josifa Raspopovića, Istorijskog arhiva Kraljevo, Milojka Milićevića, Narodnog muzeja u Beogradu i Nauma i Svetlane Lazarevski.

Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ se zahvaljuje svim pojedincima i ustanovama, bez čije pomoći realizacija ove izložbe i kataloga ne bi bila moguća.
Izložba ULICE RAŠKE - autor i kustos: Sonja Milićević; saradnik: dr Vladan Virijević; vizuelni identitet: Miljan Nedeljković, Milojko Milićević; štampa:
„Grafit“ Raška; Pokrovitelj izložbe: Opština Raška.

banersuperbeba

Dunav bane 400x80 lat

reklama manja