SOBrus01 170516 2

Skupština opštine Brus na sednici održanoj 15.06.2018. godine usvojila je Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Opštine Brus kojim se konkretizuju ustavne i zakonske norme koje utvrđuju demokratska načela i pravila rada službenika i nameštenika, te se na taj način daje osnov za unapređenje rada Opštinske uprave i njenih zaposlenih kada vrše poslove iz nadležnosti lokalne samouprave i poslove od značaja za ostvarivanje prava i sloboda građana.

Sa druge strane, sam Kodeks se upotrebljava tako što sami službenici i nameštenici imaju jasnu predstavu kako izgleda pravilan način rada sa strankama i ophođenje prema građanima, a ujedno je izvor razumljivih saznanja za stranke o tome kakvo postupanje i ponašanje službenika i nameštenika u Opštinskoj upravi opštine Brus imaju pravo da očekuju u stvarima koje se tiču njihovih prava, interesa i obaveza.

Usvajanje Kodeksa ponašanja službenika i nameštenika od strane SO Brus predložilo je Opštinsko veće opštine Brus ali postoji mogućnost da predlagač i nije pročitao tekst a naročito Član 14. u kom se kaže "U svim oblicima javnih nastupa i delovanja u kojima predstavlja jedinicu lokalne samouprave, službenik je dužan iznositi stavove, u skladu s propisima, ovlašćenjima, stručnim znanjem i Kodeksom. Prilikom iznošenja stručnih i ličnih stavova, službenik pazi na ugled jedinice lokalne samouprave i lični ugled i sme iznositi samo istinite podatke, sadržinom i tonom kojim se ne vređa ugled organa, ustanova, preduzeća, kao ni njihovih predstavnika, a na isti način ima postupati i kada je reč o ličnom i poslovnom ugledu drugih fizičkih i pravnih lica." 

Takođe u tekstu Kodeksa ponašanja službenika i nameštenika Opštine Brus stoji da "U slučaju greške u radu službenika koja ima nepoželjan uticaj na prava ili interese stranaka, službenik je dužan da uputi pismeno izvinjenje stranci i nastoji da otkloni negativne posledice prouzrokovane njegovom greškom što je pre moguće, kao i da obavesti stranku o pravu na odgovarajuće pravno sredstvo i prigovor zbog propusta."

Prema ponašanju pojedinih službenika i imenovanih lica prema pojedinim građanima trebalo bi se zapitati da li su pojedini uopšte i pročitali Kodeks, a o pridržavanju ne treba trošiti reči. I zato pitanje "Da li Kodeks ponašanja važi baš za sve službenike i nameštenike Opštine Brus ili je donet samo reda radi?"
foto:arhiva
Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Opštine Brus OVDE

projekat2018

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije.


Sigurnosni kod
Osveži

banersuperbeba

Dunav bane 400x80 lat

pekara miris i ukus

Menjacnica

rilex