Aleksandrovac obeležava 140 godina imendana, u ponedeljak predavanje u Zavičajnom muzeju

AC ZavicajnimuzejZupe FB

Župski Aleksandrovac obeležava 140 godina imendana kada je davne 1882. godine do 19. juna (02. jula) nosio ime Kožetin kada ukazom Kralja Srbije Milana Prvog Obrenovića, a na zahtev stanovnika Kožetina, dobija naziv Aleksandrovac.

Tim povodom u ponedeljak 04. jula u Zavičajnom muzeju Župe planirano je predavanje “Srbija i Aleksandrovac u drugoj polovini 19. veka” sa početkom u 19:00 časova na kom će govoriti istoričari Miroslav Šljivić I Ivan Brborić.

Aleksandrovac stari

Iz jednog dokumenta Arhiva Srbije (As – MUD – P – X – 113 – 1882), građani varošice Kožetin pišu Milanu Obrenoviću, kralju Srbije, 27. maja 1882. godine, gde između ostalog kažu i sledeće:

„Vaše veličanstvo, premilostivi gospodaru, vreme nosi breme, a vreme i menja breme!

Vreme je bilo kada su naši preci i njihovi sveštenici morali se kriti od turskog zuluma po planinama i gudurama i tamo podizali hramove i bogomolje, pa makar koliki oni bili samo da sačuvaju veru i da neugine pravoslavlje. Tada i u to vreme ovdi u Kožetinu naši stari pričaju da su Turci crkvu raskrili i u nekoliko razorili, no mučeni narod sa sveštenstvom ipak da bi veru sačuvao, pokrio je istu goveđom kožom i u njoj se pričešćivao, po čemu se ovo mesto i prozvalo Kožetin“

Kožetin je 1. marta 1880. godine proglašen za varošicu, a 19. juna (2. jula po novom kalendaru) 1882. godine, po Aleksandru Obrenoviću, Kožetin je promenio svoje ime u Aleksandrovac.

Aleksandrovac ime Ukaz

Mi
Milan Prvi
po milosti Božijoj i volji narodnoj
Kralj Srbije

Na predlog Našeg Ministra unutrašnjih dela rešili smo i rešavamo:
da se varošica Kožetin, u okrugu Kruševačkom, po izjavljenoj želji njenih stanovnika, od sada zove Aleksandrovac.
Naš Ministar unutrašnjih dela neka ovo rešenje izvrši.

19-og juna 1882. godine
u Beogradu

Imajući u vidu značaj Kožetina u prošlosti Župljani su zadržali i ime Kožetin, za neselje koje se nalazi u produžetku Aleksandrovca.
izvor i foto:muzejzupe.org.rs

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja