Bruski marš: Zašto pohodimo Krivu Reku oktobra meseca?

Bruskimars2018 005a

Brus,06.10.2020. Udruženje građana za zaštitu prirode i negovanje Srpskog nasleđa “Rajko od Rasine” i dr Aleksandar Milutinović organizuju Bruski marš 2020, četvrti put zaredom, 10. oktobra u znak sećanja na stradanje nedužnih srpskih civila i podkopaoničkih sela u oktobru 1942. godine.

Zborno mesto je Trg Nemanjića u Brusu, 10.10.2020. godine (subota) u 7:45 sati. Povratak u Brus u popodnevnim časovima. Prijave možete izvršiti kod profesora fizike Veroljuba Milutinovića u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Brus, na instagram stranici reke_srbije ili na mejl milutinovic.aca@gmail.com Opširnije OVDE

Zašto pohodimo Krivu Reku oktobra meseca?

Bruskimars2018 008a

Zato što smo dužni da poznajemo i pronosimo istinu o svom kraju i svim Srpskim zemljama.

Zato što postoji kontinuitet prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Zato što sebe dugujemo precima i potomcima jednako.

Zato što mi svi u zbiru činimo našu voljenu Srbiju.

Zato što je kultura sećanja nešto normalno i neophodno u težnji ka ozdravljenju nacije.

Činjenice u vezi stradanja Krive Reke i podkopaoničkih sela oktobra 1942.

– Zvanično 311 civilnih žrtava (od bebe u kolevci do osamdesetogodišnjaka) u Krivoj Reci a ukupno oko 700 u celoj akciji.

– Zločine počinili pripadnici SS divizije “Princ Eugen” sastavljene uglavnom od banatskih folksdojčera. Vojnu silu činili još delovi 9. Bugarske pešadijske divizije i nešto Rusa belogradejaca. Na pravcima gde su bili Bugari i Rusi, bilo je neznatno žrtava, čak su i štitili ponegde narod.

– To je prva akcija ove jedinice, lično je rajhsfirer Hajnrih Himler došao u Kraljevo da izvrši smotru.

– Kodno ime je Operacija Kopaonik sa ciljem neutralisanja Rasinskog četničkog korpusa.

– Vojnici majora Dragutina Keserovića, probili su se kroz obruč gotovo bez žrtava.

– Zbog aktuelnih odmazdi 100 za jednog, Srpske snage nisu želele da uđu u sukob da ne bi provocirali uništenje ljudi po doktrini Generala Draže Mihailovića.

– Vojno, za sile Osovine, ova akcija bila je neuspešna. Ceh su platili nedužni civili. Ÿ Nekoliko dana trajao je krvavi pir u Krivoj Reci (gde je prethodno bio četnički štab). Ÿ Stradalo svo stanovništvo, sem onih koji su bili u Župskim poljanam i Botunji u berbi grožđa.

– Služilo kao model i upozorenje potlačenom narodu, šta čeka bilo koga ukoliko poželi promenu stanja.

– Izuzetna okrutnost i sadizam u likvidacijama, paljenje živih, miniranje zatvorenih u crkvi,odmazda i prema jednoj svadbi koja se zadesila u selu(mladoj odsečena ruka a ostavljena u životu)

– Izuzetno propraćeno, sa slikama, u nemačkoj štampi onoga vremena. “Pozitivan” primer ophođenja folksdojčera prema domaćem stanovništvu.

– Kriva Reka je jedno od 5 najstradalnijih sela(gledano procentualno u odnosu na broj stanovnika) u čitavom Drugom sv.ratu. Najstradalnije selo su svakako Prebilovci.

Sudbine poznatih aktera Ravnogorskog pokreta:

– Pukovnik Keserović Dragutin, streljan od zločinačkog komunističkog režima po završetku rata, mesto sahrane njegovih ostataka i danas je nepoznato

– Major Čedomir Pantović, je streljan takođe 1947. godine u okolini Jošaničke banje

Sudbine poznatih aktera pripadnika sile Osovine:

– Glavnokomandujući divizije, Artur Martin Fleps, streljan od Rusa u okolini Arada septembra 1944g.

– Pukovnik August Šmithuber, jedini od 4 ratna komandanata divizije je osuđen i streljan u Beogradu 1947g., iako je bio najkraće na njenom čelu ali je bio prisutan kao komadant puka

– Pukovnik Franja Korda, nekadašnji starešina JKV pre Drugog svetskog rata, smatra se da je bio, zbog poznavanja jezika glavni na terenu ali je njegova sudbina nepoznata. Nekažnjen. Zvanično nije bilo pripadnika NDH u Krivoj Reci, ali u narodu je ostalo sećanje o ljudima u tamnim uniformama i kao takvo živi.

– August Mejsner, jedan od najsurovijih podanika H. Himlera, organizator formiranja ove zloglasne divizije, specijalista za brutalne zadatke, obešen 1947g. u Beogradu nakon suđenja

– Ričard Kazerer, komadant bataljona, učestvovao u Krivorečkom stradanju, nepoznata sudbina, nekažnjen.

– Petar Panev, komadant bugarskih snaga, učestvovao u ovoj odmazdi, nepoznata sudbina, nekažnjen.

Poštujmo pretke da bi bili ponovo onaj narod koji je zadivio svet opstavši i zbacivši turski jaram. Narod sobodarskog duha, visokog morala i mnogočlanih porodica. Narod Tesle, Pupina, Sv. Vladike Nikolaja Srpskog, Cara Dušana, Lazara…

Živimo bez mržnje i loših misli ali pamtimo, da nam se ne bi opet dogodilo.
Izvor: Udruženje Rajko od Rasine

Više o progromu u Krivoj Reci kopaoničkoj oktobra 1942. OVDE

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja