OC Brus “uNAPREDimo zajedno” – podkast Od lokacije do destinacije

StariBunarGrasevcii 820

Brus,12.09.2020. Treći podkast Omladinskog centra Brus „Mladi kao garant turističkog razvoja” istražuje važan aspekt razvoja opštine Brus – turizam i ugostiteljstvo.

O ugostiteljstvu, svom preduzetničkom poduhvatu i trenutnom statusu turizma na teritoriji opštine Brus razgovorali smo sa Dušanom Gavrilovićem, vlasnikom etno kuće „Kljunac“ u Vlajkovcima i Bojanom Bučićem, na čelu restorana „Stari bunar“ u Graševcima.

Ovi mladi preduzetnici uzeli su život u svoje ruke i odlučili da iskoriste prednosti lokalnih resursa. Oni su svojevrsni čuvari tradicije i prirodnog bogatstva podno Kopaonika, koji pritom nisu izmešteni iz savremenih tokova.

Etno turizam predstavlja svetlu tačku domaće privrede. Ova vrsta turizma je od nemerljivog značaja za Rasinski okrug i opštinu Brus, jer se povećava prihod seoskih domaćinstava, unapređuje se turistička ponuda i doprinosi oživljavanju zaboravljene narodne kulture. U potkopaoničkom kraju to je ponuda zdrave sredine, ekološke hrane, ugodnog ambijenta, aktivnog odmora u prirodi i kulturno-istorijskih vrednosti.

PGGavrilovic Vlajkovci

Dušan Gavrilović i Bojan Bučić govorili su o svojim počecima u ugostiteljstva, ističući da je za ruralni turizam važna tradicija, kulturne vrednosti, odnos prema prirodi, specifičnosti određenog područja, specijaliteti u gastronomskoj ponudi, prirodne izuzetnosti, a u svemu tome – ključni nosilac interpretacije svih vrednosti je čovek, domaćin ili domaćica.

Kako i na koji način će se ti svi potencijali iskoristiti i od tih potencijala napraviti jedinstvenu turističku ponudu na određenom području zavisi od više faktora, odnosno delovanja pojedinaca, institucija, državnih organa, privrednika i ciljeva i razvoja zajednice.

Problemi u razvoju turizma u opštini Brus su brojni, a najznačajniji su problemi u naplati turističkih usluga, nedostatak izvora finansiranja, nepostojanje definisanih standarda, a tu se može uvrstiti i nedovoljna angažovanost turističke organizacije u promociji i prodaji turističkih proizvoda ruralnih područja, nedovoljno udruživanje pružalaca usluga, kao i njihova nedovoljna edukacija. O svemu tome, u kontekstu sopstvenog iskustva, govorili su Dušan Gavrilović i Bojan Bučić (OVDE).

Kopaonik pesacenje

Da bi jedna opština kao što je Brus mogla da na adekvatan način profitira od turizma, neophodno je da država ulaže u otvaranje novih i dodatno opremanje postojećih turističkih objekata, kvalifikovanu radnu snagu i infrastrukturu.

Na teritoriji opštine Brus, uprkos svim poteškoćama, istrajavaju mnogi ugostitelji koji se trude da svoje etno restorane što više približe turistima i povežu se sa lokalnim poljoprivrednicima i proizvođačima, pomažući tako svoju lokalnu zajednicu i trudeći se da se za Brus i Kopaonik daleko čuje. Važno je napomenuti i da se u Srednjoj školi Brus na smeru turistički tehničar školuju mladi koji imaju želju da ostanu u svom rodnom mestu i unapređuju ga svojim znanjem i veštinama.

Dušan i Bojan saglasni su u tome da je mladima u Brusu potrebna odvažnost i istrajnost da bi samostalno zakoračili u svet turizma. Njihovi saveti mladima su da budu uporni, istrajni, da rade na sebi i odnosu prema svojoj okolini i zajednici i rezultati sigurno neće izostati.

Snažna poruka, koja može nositi i jedan zvučni slogan – od lokacije do destinacije! Razmislimo o tome…

Podkast “Od lokacije do destinacije – turizam opštine Brus” na linku OVDE

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja