Sabor u Blaževu na svetog Iliju 02. avgust

BlazevoCrkva1a

Blaževo,01.08.2021. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 02. avgusta praznuju Svetog Iliju, koji je, uz Svetog Nikolu, najpoštovaniji svetac u Srba. U crkvi svetog proroka Ilije u Blaževu 02. avgusta biće služena Sveta Liturgija a tog dana u ovom selu je tradicionalan sabor na kom se nekada okupljaolo i više hiljada ljudi.

Svi koji posete crkvu svetog proroka Ilije mogu se pokloniti i ispred spomen obeležja palim borcima iz blaževačkog kraja koji su živote dali tokom Topličkog ustanka, a koje je postavljeno u porti crkve u Blaževu.

Blazevo spomenikTop junacima

“Najmanje što se moglo učiniti za naše junake koji su bili aktivni učesnici Topličkog ustanka od prvog dana i dali svoje živote tokom borbi u okolini Blaževa ali i u topličkom kraju je da im se dostojno obeleže grobovi i otrgnemo ih od zaborava. Time je ispunjen i zavet legendarnog vojvode Koste Vojinovića, a blaževački kraj je konačno dobio prvo spomen-obeležje iz ovog perioda.” – reči su profesora Radoljuba Jotića, koji je i najzaslužniji za postavljane spomenika palim borcima.

Ne smemo zaboraviti junake Topličkog ustanka iz blaževačkog kraja

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja