Ima li poljana Pokrp budućnost…?

Pokrp 0721a

Botunja 06.08.2021. Nedavno je u poljani Pokrp koja se nalazi na obodu Župskog vinogorja, u ataru sela Botunja, održana prezentacija knjige koja je okupila dosta posetilaca i nametnula pitanje “Ima li poljana Pokrp budućnost…?”

Tom prilikom o istoriji poljana i same Poljane Pokrp govorio je Milovan Matić i kasnije kroz razgovor detaljnije pričao zainteresovanim sagovornicima i slušaocima:

Pokrp 0721j

“Poljane su postojale još od davnina u župskom vinogorju, i to na određenim mestima, koja su bila najpogodnija za izgradnju. Zna se da su u jednoj poljani preovladavali vinogradari iz jednog ili više susednih planinskih sela. Poljane se na prvi pogled ne razlikuju od sela ali kad se u njih uđe, vide se razlike –  zgrade su pribijene jedna uz drugu, sa malim dvorištem ili ga uopšte nema, sokaci su uglavnom uski i više liče na staze…

Pokrp 0721b

U nekadašnjim poljanama su bili smešteni vinogradari u doba radova i za vreme berbe grožđa kada je dolazio veći broj ljudi. Posle obavljenih radovaa i berbe poljane bi opustele i u njima su ostajali samo čuvari vinograda i poljanskih podruma – “poljaci”, kojima se poljarina plaćala u novcu a uglavnom u naturi (grožđe, vino…). U novije vreme poljaka odnosno čuvara takoreći više i nema.

Pokrep2020 001

Običaj je ostao da se na vinogradarsku i vinarsku slavu Sveti Trifun 14. februara u poljani Pokrp, u prepodnevnim časovima, vrši verski i slavski obred uz lomljenje slavkog kolača i molitvu za zdravlje, rodnu godinu i dobro vino, a zatim se vrši i prvo rezanje gidža u vinogradu.

Danas u Župi postoje 24 poljane u kojima su zgrade tj poljanske kuće takoreći većinom ruinirane i mislim da još nije sasvim kasno da se obnove.” – rekao je između ostalog Milovan Matić.

Da postoji nada da se poljane obnove i da se u njih vrati život, barem periodično kao nekada, primer je održana prezentacija knjige Srcem kroz Rasinu u poljani Pokrp gde se okupio veći broj ljudi iz različitih krajeva. Po završenoj prezentaciji knjige prisutni su se družili kroz razgovor i pesmu, kao nekada posle obavljenih dnevnih radova, što možda nagoveštava lepšu budućnost za poljanu Pokrp.
TKM

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja