Stanovnici opštine Brus bez mogućnosti za subvencionisanu zamenu stolarije u prvom pozivu

Brus parking240716 1

Brus 12.08.2021. Stanovnici opštine Brus ostali su bez mogućnosti da dobiju subvencionisana sredstva za zamenu stolarije jer se lokalna samouprava nije prijavila na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Pisali su mediji krajem 2020. godine a posebno početkom 2021. godine da Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije planira raspisivanje konkursa za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji bi sprovodile jedinice lokalne samouprave uz određeno finansijsko učešće.

Ova vest je obradovala mnoge građane a posebno one koje žive u planinskim krajevema i ruralnim sredinama jer bi imali mogućnost da uz pomož države i lokalne samouprave promene dotrajalu stolariju i na taj način povećali energetsku efikasnost svojih objekata ali i ubuduće imali uštedu finansijskih sredstava za grejanje u zimskim mesecima kao i hlađenje objekata u letnjim mesecima. Toj vesti su se obradovali i stanovnici opštine Brus a posebno tokom aprila meseca kada je raspisan javni poziv.

Javni poziv je raspisan 22. aprila i trajao je do 21. maja 2021. godine, što se može videti i na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije gde je objavljen poziv kao i potrebni uslovi i dokumentacija uz napomenu da se lokalne samouprave za informacije u vezi Javnog poziva mogu obratiti putem elektronske adrese…

Konačno rešenje po raspisanom pozivu doneto je 21. juna 2021. godine. Na spisku lokalnih samouprava koja su dobila sredstva nije bilo Opštine Brus kao ni na spisku odbijenih i odbačenih prijava.

Iz tog razloga smo odgovornim i nadležnim u Opštini Brus uputili pitanje u pisanom obliku “Da li je Opština Brus konkurisala za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova i ako kojim slučajem nije iz kog razloga to nije urađeno?”.

Na upućeno pitanje stigao je odgovor:

Poštovani,

U skladu sa Vašim zahtevom br. 07-47/2021-IV od 12.7.2021. upućenog predsedniku opštine Brus, a prosleđeno nadležnom odseku Opštinske uprave, mogu da Vam pružim sledeće informacije. 

Zbog dugogodišnjeg neažurstva u oblasti energetske efikasnosti i nepostojanja planskih dokumenata i odluka iz pomenute oblasti, Opština Brus ove godine nije imala uslov da konkuriše. U toku je priprema i donošenje potrebnih odluka i drugih potrebnih dokumenata, kako bi smo konkurisali sa potpunom dokumentacijom na sledećem najavljenom konkursu od strane ministarstva, za energetsku sanaciju stambenih objekata.

Nikola Zbiljić
Šef Odseka za druš. del., privredu i LER

Podsetićemo da je u opštini Brus tokom 2018 godine rađena sanacija pojedinih objekata u cilju unapređenja energetske efikasnosti (tekst iz februara 2019. godine) OVDE i može se pretpostaviti da su tada već postajale određene odluke i pravilnici na temu energetske efikasnosti na lokalu. Da li je to tako ostaje da se vidi u narednom periodu, a već je upućeno pitanje “Koji sektor OU Brus je bio zadužen i odgovoran za donošenje odluka i pravilnika na temu energetske efikasnosti na lokalu u prethodnom periodu kao i od 01. januara 2021. godine?”.

Iskreno se nadamo da će tokom 2021. godine biti raspisan još jedan poziv od strane Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, da će konkurisati Opština Brus i dobiti sredstva na zadovoljstvo prvenstveno svojih stanovnika koji će imati mogućnost da konkurišu i zamene dotrajalu stolariju u cilju unapređenja energetske efikasnosti svojih objekata.
N.Miljković

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja