U Brusu održana sednica Saveta za bazalt

Bazalt04815 1

Na sednici Saveta za bazalt koja je održana u Brusu, u utorak 04. avgusta 2015. godine nastavljeni su razgovori o budućoj eksploataciji rude bazalta i izgradnji fabrika, u Kuršumliji, Brusu, Blacu i Leposaviću. 
Na sednici smo saznali da je u planu izgradnja četiri fabrike za ekaploataciju bazalta: u Leposaviću fabrika za bazaltni beton, u Kuršumliji fabrika za neprekidno vlakno, u Brusu fabrika za prekidno vlakno i u opštini Blace fabrika za ostale proizvode od bazalta.


Takođe raspravljalo se o otvaranju stečajnog postupka nad preduzećem „ŠIK Kopaonik“, koje je nosilac eksploatacionog prava na rudnom nalazištu Vrelo. 
Usvojen je zaključak da se od Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju zatraži pomoć u prenošenju eksploatacionog prava sa preduzeća „ŠIK Kopaonik“ na Javno preduzeće Direkcija za izgradnju, urbanizam i planiranje Kuršumlije. U slučaju da se ovo pravo ne prenese, a stečajni upravnik donese odluku o prestanku radnog odnosa četvoro zaposlenih u preduzeću „ŠIK Kopaonik“, ekploataciono pravo bi se automatski ugasilo. Dobijanje novog rešenja o eksploatacionom pravu može da traje i više godina. Reč je isključivo o prenošenju prava, bez imovine. 

Sednici su prisustvovali predsednik opštine Brus Milutin Jeličić, predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, predsednik Saveta Dragan Stevanović – savetnik u PKS, zamenik predsednika Saveta prof. Radomir Simić i članovi Saveta: Spomenka Jakovljević, Goran Jovanović, Rajko Nikolić, Šović Miroljub, Gilić Nikodije i pomoćnik predsednika opštine Brus Radenković Zoran. 

Na nalazištu Vrelo vulkan je na površinu izbacio oko 300.000 tona čiste bazaltne rude. Utvrđeno je postojanje još 1,2 miliona tona ove rude. Put sa pet mostova izgrađen je od Lukovske banje do nalazišta. Struja je dovedena do drobiličnog postrojenja prve faze za obradu i separaciju rude, a uređen je i tok reke. 

Bazalt je nemetal vulkanskog porekla, odličan zvučni i toplotni izolator, izuzetno hemijski postojan, otporan na abraziju i ne apsorbuje vlagu. Ima široku primenu u privredi, rudarstvu, građevini…
Koristi se za proizvodnju prekidnog vlakna koje ima široku primenu u proizvodnji termoizolacionih građevinskih materijala. Takođe široku primenu ima i u proizvodnji vatrostalno – termoizalacionih proizvoda. 
Bazaltni proizvodi neprekidnog vlakna zamenjuju azbestna vlakna i služe za izradu obloga za kočnice, vatrostalnih odela i termoizolacionih ploča. 
Bazaltni beton se koristi za izradu pragova za brze pruge a veliku primenu imau proizvodnji asfaltnih baza. 

izvor:pks.rs

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja