Brus: LU “Kopaonik” započeo izgradnju repro-centra za divlje svinje

LU Kop reprocentar3
U poslednje dve godine, u lovištu „Kopaonik-Požar“, opština Brus, stekli su se uslovi da se intenzivira gazdovanje populacijom divlje svinje i započne sa izgradnjom repro-centra.

Usled povećanog ulaganja u lovište i dostizanja optimalnih kapaciteta svih vrsta gajenih lovostajem zaštićenih vrsta divljači stekli su se uslovi da se poboljša lovno-turistička baza lovišta i počnu ulaganja u aktivnosti vezane za lovni turizam.

Divlja svinja kao jedan od najvećih potencijala za razvoj lovnog turizma nametnula se svojom brojnošću, kvalitetom trofeja i izuzetnom atraktivnošću za lov u lovištu „Kopaonik-Požar“. U skladu sa ovim, Odlukom Upravnog odbora LU „Kopaonik“ i projektom „Povećanje broja divljih svinja i poboljšanje populacionih osobina populacije ove divljači kroz ustanovljenje i izgradnju stalnog prihvatilišta – repro-centra (uzgajalište divljači) u lovištu „Kopaonik-Požar““, planirano je ustanovljavanje repro-centra za ovu vrstu divljači u lovištu. Izgradnja repro-centra omogućila bi proizvodnju ove divljači (do 30 jedinki godišnje) i naseljavanje na za to pogodne terene u lovištu a u cilju daljeg gajenja i zaštite ali i lova ove divljači sa akcentom na turističko komercijalni lov ili hvatanje radi dalje prodaje drugim korisnicima lovišta.

Na ovaj način, maksimizirali bi se prihodi od gazdovanja populacijom divlje svinje u lovištu „Kopaonik-Požar“ a naročito prihodi od komercijalnog lova – lovnog turizma. Osim ovoga, u lovištu bi se povećalo i dalje ulaganje u uzgoji zaštitu drugih gajenih lovostajem zaštićenih vrsta divljači, a naposletku, i kvalitet populacije divlje svinje u lovištu.

U subotu, 07.11.2015.g. počelo se za izgradnjom repro-centra, urađena je trasa i pobiveni su prvi stubovi. U samoj izgradnji učešće će uzeti skoro svi lovci, članovi LU “Kopaonik”. Sredstva za izgradnju su jednim delom obezbeđena od strane Budžetskog fonda za razvoj lovstva Republike Srbije a jednim delom putem donacije samih lovaca i prihoda udruženja.

Glavne zadatke pored redovnih lovaca, izvršavaće i sve brojniji podmladak lovačkog udruženja koji rame uz rame sa svojim starijim kolegama  trasiraju put boljeg i bogatijeg lovstva bruskog lovišta.

Ovo je još jedan dokaz da lovci sa osmehom na licu kreću u nove pobede i nove izazove u unapređenju svog lovišta i povećanju fondova divljači kako bi obezbedili lepšu budućnost kako za sebe tako i za svoje naslednike i pokoljenja koja dolaze.

Fotografije pogledajte OVDE(klik)

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja