Može li ulica Kralja Petra Prvog u Brusu postati ulica Kralja Milutina?

logo brusonlineDeo ulice Kralja Petra Prvog u Brusu, u samom centru grada, upravo je popločan. U toku je uređenje fasada, menjaju se stari prozori novim – savremenijim… Kada se bude završilo sa uređenjem dela ulice Kralja Petra Prvog sam centar Brusa dobiće sasvim nov izgled. A sa promenom izgleda moglo bi doći i do promene naziva ulice ili barem naziva dela ulice koji će biti uređen.
Možda bi uređeni deo ulice Kralja Petra Prvog mogao promeniti ime u ulicu Kralja Milutina?

Evo malo istorije i podataka o Kralju Petru Prvom Karađorđeviću i kralju Milutinu Nemanjiću:
Kralj Petar Prvi Karađorđević ostaće u srpskoj istoriji zapamćen kao evropski liberal, pravi ustavni vladar, vrhovni komandant herojske oslobodilačke vojske, ali nadasve kao vladar koji je imao veoma mnogo razumevanja i ljubavi za svoj narod. Na vlast je došao posle majskog prevrata 1903. godine i ubistva poslednjeg srpskog vladara iz dinastije Obrenović, Aleksandra i njegove supruge Drage, ostavši na prestolu sve do smrti 1921. godine.

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je kralj Srbije od 1282. do 1321. godine i jedan od najmoćnijih i najsurovijih srpskih vladara u srednjem veku. Bio je mlađi sin kralja Uroša I, mlađi brat kralja Dragutina – “sremskog kralja” i otac kralja Stefana Dečanskog. Opšte je poznato da je u vreme vladavine kralja Milutina Nemanjića (1253-1321) Srbija cvetala… Ne samo da je u ono vreme bila finansijski sređena, već je važila i za snažnu vojničku državu, koja je dobro diplomatski vođena. Kako je vreme odmicalo, postala je najmoćnija država na Balkanu znatno utičući na sudbinu čitavog “komšiluka”.

Kako vreme odmiče i  približava se nova sednica SO Brus možda će neko od odbornika razmisliti i predložiti odbornicima da promene ime ulice Kralja Petra Prvog u Kralja Milutina. Možda, ko zna?
N.Miljković

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja