Da li SO Brus treba da usvoji Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Brusu?

logo brusonlinePitamo se da li postoje neki propisi ili dokumenti koji bi regulisali rad i ponašanje lokalnih finkcionera, odnosno izabranih, postavljenih i imenovanih lica u organima Opštine, organima javnih preduzeća, javnih službi, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Opština.
Na 17. sednici SO Brus koja je održana 30. april 2014. jedna od tačaka Dnevnog reda bila je i usvajanje Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Brusu sa izjavom o prihvatanju Etičkog kodeksa koja na žalost građana i javnosti nije prihvaćena.
Pitamo se da li SO Brus treba sada da usvoji Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Brusu, kada je na vlasti neka nova Koalicija?

Predmet Etičkog kodeksa je definisanje etičkih standarda ponašanja lokalnih funkcionera prvenstveno zakona i javnog interesa nad ličnim, privatnim, grupnim ili stranačkim.
Na koje funkcionere opštine Brus bi se odnosio Etički kodeks?
U smislu ovog Etičkog kodeksa, funkcioner lokalne samouprave je svako izabrano, postavljeno i imenovano lice u organima Opštine, organima javnih preduzeća, javnih službi, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Opština.
Krug lica na koja se odnosi Kodeks obuhvata:

  • predsednika i zamenika predsednika Opštine
  • Predsednika So, zamenika SO i sekretara SO
  • odbornike
  • članove Opštinskog veća
  • pomoćnike predsednika Opštine
  • načelnika Opštinske uprave i javnog pravobranioca
  • direktore javnih preduzeća, javnih službi, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Opština
  • predsednike i članove Upravnih i Nadzornih odbora i druga postavljena i imenovana lica u javnim preduzećima, javnim službama i ustanovama i organizacijama čiji je osnivač Opština

Da se ponovo vratimo na 17. sednicu SO Brus kada je na Dnevnom redu bila tačka o Usvajanju Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera. Iako je sekretar SO M. Virijević obrazložio odbornicima ovaj predlog, ipak nije izglasan. ZA je glasalo 7 odbornika, a svi ostali su bili uzdržani.
Ovo ne zaslužuje bilo kakav komentar, a kako tada tako i sada imamo pravo da postavimo pitanje “Da li opštinski funkcioneri rade po zakonu?” (jer je prva stavka u Etičkom kodeksu (koji nije usvojen) da se funkcioneri obavezuju da će obavljati svoje funkcije po zakonu…)
Odbornici bi trebalo da daju odgovor i na pitanje “Da li obavljaju svoje funkcije savesno pošteno i nepristrasno… Da li obavljaju svoje funkcije u javnom ili ličnom, privatnom, grupnom i stranačkom interesu…?

Etickikodeks Izjava
(klik na sliku za +)

Odgovor na pitanje: “Da li opštinski funkcioneri (ne)rade po zakonu?” možda su dali sami odbornici tadašnje Koalicije na 17. sednici SO Brus pa zato sa pravom građani očekuju da ova nova Koalicija (koju čini i pola one prethodne) predloži SO Brus i usvoje Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Brusu.

Možda neko od odbornika i da predlog koji će biti usvojen na nekoj narednoj sednici SO Brus. Pa izabrana, imenovana i postavljena lica su tu zbog građana, zar ne? Videćemo uskoro da li je tako.

AKO IMATE PITANJE ZA FUNKCIONERE, ODBORNIKE I SO BRUS POŠALJITE NA MEJL brusonline@gmail.com a mi ćemo proslediti.

Pre nego odustanemo uvek vredi pokušati još jednom.
Oni koji vole i žele da žive u Brusu shvatiće i razumeće!

N.Miljković

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja