Brus čuva usamljeni vatrogasac!

03. mart 2016. -Nagomilani problemi vatrogasnih jedinica u Srbiji, nedostaju kako ljudi, tako i tehnika. Ima ih svega 3.100, oprema stara, ukinuta naknada za pripravnost
VSOBrus svs
POSTOJE mesta u Srbiji, poput Bača ili Brusa, u kojima dežura samo po jedan vatrogasac, iako po sistematizaciji treba da ih bude najmanje troje! Ukoliko se zapali kuća, radnik na dežurstvu poziva kolege u pripravnosti i oni kreću na zadatak. Za svega petnaestak minuta su na terenu i nikada niko nije odbio poziv, tvrdi za „Novosti“ Duško Ninkov, predsednik Sindikata vatrogasaca Srbije.

Prema njegovim rečima, za dolazak na posao kada imaju slobodan dan, do decembra prošle godine, dobijali su oko 3.500 dinara na platu, međutim, tada su naknade ukinute.

– U našim jedinicama postoje nova vozila iz donacije Ruske Federacije, ali prosek godina je ipak preko 27 – kaže Ninkov. – Međutim, postoje i vozila stara 40 do 50 godina, koja su i dalje u upotrebi. Ona su ispravna, ali ne i pouzdana. Prema pravilniku, zaštitna odela mogu da budu stara do pet godina, posle toga moramo da dobijemo nova. Najveće jedinice, u Beogradu i Novom Sadu, još su 2009. godine poslednji put dobile nove uniforme.
Ninkov naglašava da je prosečna plata vatrogasaca u Srbiji 40.000 dinara. I pored toga što godinama ukazuju na probleme koji ih muče, niko od nadležnih ih ne čuje.

– Srbija ima najmanje vatrogasaca u regionu i trenutno je zaposleno 3.100 radnika – kaže Ninkov. – Na 1.000 stanovnika trebalo bi, prema evropskim preporukama, da bude po jedan. Dok se ne prime novi ljudi neka nam vrate naknadu za pripravnost.

U Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije navode da je u 2015. godini, nabavljeno više vozila i prateće opreme nego prethodnih godina, što je značajno doprinelo unapređenju rada ove službe. Sva vozila u Sektoru se redovno održavaju i isključena je svaka mogućnost ugrožavanja zaposlenih tokom redovnih aktivnosti. Oni tvrde i da ne postoji ograničen rok upotrebe odela, a u poslednjih pet godina nabavljeno je više od hiljadu komada uniformi.

– U Sektoru za vanredne situacije zaposleno je 3.100 vatrogasaca spasilaca, ali se profesionalnim rukovođenjem i raspodelom posao organizuje na način da sistem bezbednosti ne bude ugrožen – tvrde u Sektoru. – Podršku im daju i brojna dobrovoljna vatrogasna društva, na čiji rad se oslanjaju i države EU.

DIREKCIJA ZA UPRAVLjANjE RIZIKOM

Ministarstvo unutrašnjih poslova je predložilo formiranje Direkcije za upravljanje rizikom i vanredne situacije, koje će biti neposredno pod ingerencijom Vlade i na taj način efikasnije realizovati sredstava iz pristupnih fondova EU i drugih donatorskih sredstava. Predviđeno je da se ona formira usvajanjem Zakona o smanjenju rizika od elementarnih i drugih nepogoda i upravljanju u vanrednim situacijama, koji treba da usvoji Skupština Republike Srbije.

autor:J. Ž. SKENDERIJA, novosti.rs
izvor:sindikatvatrogasaca.org.rs

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja