Ko su i čemu služe stranački botovi?

Botovi MSomborac Botovanje, kao fenomen na društvenim mrežama u kojem anonimni zastupnici određene politike, ideologije, kompanije, zavaravaju javno mnjenje, zapravo je zloupotreba i nedemokratska tekovina, rečeno je na debati o zloupotrebi interneta.

Botovi su armija koja svojim komentarima na društvenim mrežama zavaravaju javno mnjenje, jer im je naređeno da svojim komentarima stvore utisak da je ceo svet opredeljen i da podržava njegovo mišljenje, koje ustvari nije lično, nego ciljano, rečeno je na skupu u organizaciji beogradskog Medija centra i Centra za nove medije “Liber” iz Novog Sada, prenosi Tanjug. 

Taj fenomen koriste sve stranke i raspostranjen je u cilju promovisanja političkih ideja i stranačkih ličnosti.

Stranke uveliko koriste taj vid propagande, dobro je oranizovan i važan je instrument u kampanjama, treba da promoviše, uništi ili ismeje određenu ideju, ličnost, sa utiskom da je u pitanju mišljenje običnog građanina, rečeno je na skupu.

– U pitanju je sistemska manipulacija i obmanjivanje javnosti i strankama ne treba da dajemo pare za to. Na delu je amoralna pojava, koja je toliko intenzivna da treba što pre da je se otarasimo – rekla je sociološkinja Vesna Pešić. 

Pešićeva je ukazala da u politici uvek ima doza populizma, ali da se politika ne može zasnivati samo na lažima. 

Predstavnik sajta Njuz.org Viktor Marković ukazao je da su botovi plaćeni i dobro organizovani ili im je nešto obećano za to što pišu na društvenim mrežama. 

– Međutim, oni ne veruju u to što pišu – uveren je Marković. 

Veb-konsultant Sibin Grašić istakao je da botovanja, osim u politici, ima i u drugim sferama, kao na primer kod alternativnih metoda lečenja, protivljenja vakcinaciji, prodaji određenih proizvoda.

– Botovi se trude da što veći broj ljudi uvuku u svoju priču – rekao je Grašić i naveo da su oni ponekad na društvenim mrežama veoma agresivni. 

Međutim, Slobodan Georgijev iz Balkanske istraživačke mreže smatra da je uprkos tome što je agresivan, značaj botovanja precenjen iako pojedine stranke imaju, kako je rekao, čitave “bot divizije”. 

izvor:blic.rs, foto:M.Somborac

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja