Episkop David posetio manastir Milentiju i hram Preobraženja Gospodnjeg u Brusu

Episkop KS David 010815
U ponedeljak 22. februara 2016. godine Episkop kruševački Gospodin David posetio je manastir u Milentiji koji je u obnovi, a potom je posetio i hram Preobraženja Gospodnjeg u Brusu gde su u toku radovi na uređenju hrama. 

 Manastir Milentija je srednjovekovni manastir čije se ruševine nalaze kod istoimenog sela u opštini Brus, nedaleko od tvrđave Koznik, a podignut je u Moravskom stilu, najverovatnije neposredno nakon 1430. godine. Manastir je u to toba predstavljao jedan od većih manastirskih kompleksa, zbog čega se smatra da je bio zadužbina nekog moćnog velikaša (možda Radiča Postupovića).

Arheološka istraživanja manastirske crkve Sveti Stefan i njena konzervacija otpočeli su 1969. godine, a dobar deo kompleksa ostao je neistražen. Među ostacima crkve Sveti Stefan naročito se izdvajaju pronađeni ostaci dekorarativne kamene plastike koji su danas deo kolekcija Narodnih muzeja u Beogradu i Kruševcu, a ruševine manastira Milentija danas se nalaze pod zaštitom republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja.

Planirano je da obnovljeni Manastir Milentija bude sinteza Lazarice i Kalenića, i centar duhovnosti i verskog turizma.

N.Miljković, foto:arhiva

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja