Brus: Održana promocija knjige Milovana Matića – Srpski prota Milutin Tesla, otac Nikole Tesle

Matic240616 1

U Narodnoj biblioteci u Brusu održana je promocija knjige Milovana Matića – Srpski prota Milutin Tesla, otac Nikole Tesle.

Matic240616 2
Promocija knjige je održana u čitaonici biblioteke uz prisustvo brojne publike koja je imala prilike da čuje biografiju prote Milutina Tesle, oca genijalnog Nikole Tesle.

Prva knjiga o Milutinu Tesli (Raduč, 1819 – Gospić, 1879), koja donosi nova saznanja o presudnim uticajima oca Milutina na vaspitanje i obrazovanje sina Nikole.
Nakon dugogodišnjih istraživanja, autor prikazuje celovitu biografiju i sve do sada pronađene radove, prepisku i zapise prote Milutina Tesle, srpskog nacionalnog radnika, tribuna, propovednika, poliglote, pesnika, prosvetitelja, oca genijalnog Nikole Tesle.

Milutin Tesla je dugo u nepravednom i neopravdanom zaboravu, iako to možda zvuči paradoksalno s obzirom da se njegovo ime pominje u svim biografskim zapisima o njegovom sinu Nikoli. Sem nekih sporadičnih stranica na internetu, poslednji ozbiljniji tekst o njemu objavljen je pre više od osamdeset godina (1928), a akademik Vasilije Krestić je nešto više osvetlio njegov boravak u Smiljanu na osnovu novootkrivenih i dragocenih pisama u svojim radovima 2006. i 2009. godine.

Knjiga ima dva dela. U prvom delu obrađuje poreklo porodice i prezimena Tesla, biografije Milutinovog oca Nikole i majke Ane, supruge Đuke, brata Josifa, drugog sina Danila i tri ćerke: Milke, Angeline i Marice, kao i sva četiri ujaka Mandića.

Svestrano je istražen životopis Milutina Tesle u svim njegovim aspektima: školovanje, brak, sva mesta službovanja – Štikada, Senj, Smiljan i Gospić, rođenje, odgajanje i odnos sa sinom Nikolom. Poseban osvrt je usmeren na lik prote Milutina kao vrsnog propovednika, dopisnika, stihotvorca, knjigoljupca i uzornog pravoslavnog sveštenika koji je negovao dobre odnose sa rimokatolicima i muslimanima. Drugi deo knjige donosi priloge u originalnom obliku: dopise, zapise, prepisku, svedočenja savremenika, kao i naknadna istraživanja.

 

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja