Narodnu biblioteku u Brusu darivao prof. dr Nebojša Marković

Knjige 0616 NM

Pre nekoliko dana književni fond Narodne biblioteke Brus postao je bogatiji za 26 stručnih knjiga iz oblasti poljoprivrede koje je ovoj ustanovi i građanima Brusa darivao prof. dr Nebojša Marković, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu – katedra za vinogradarstvo, inače rodom iz Brusa.

Ovom prilikom prof. dr Nebojša Marković darovao je biblioteci u svom zavičaju sledeće naslove: Voćarsto i vinogradarstvo, Proizvodnja loznog sadnog materijala, Osnovi voćarstva, Pčelarenje, Uzgajanje visoko kvalitetnih matica, Praktični priručnik za proizvođače maline, Jagodaste voćke, Tehnologija proizvodnje aronije, Lekovito, aromatično i začinsko bilje…

 Prof. dr Nebojša Marković redovni je profesor Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.drN Markovic 1 Oblast istraživanja je vezana za vinogradarstvo: Zasnivanje zasada vinove loze; Rezidba i fiziološki aspekti rezidbe; Uzgojni oblici; Klonska selekcija plemenitih sorti; Istraživanja o uticaju različitih supstrata, đubrenja i ishrane pojedinim elementima na rastenje, rodnost i kvalitet grožđa;  Biološka proizvodnja.
Do sada je objavio preko 70 naučno-istraživačkih radova, više saopštenja, udžbenika i jednu monografiju. Ima ukupno 8 priznatih patenata, dok je kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, 16 patenata u fazi provere i priznavanja. Učestvovao je u izradi 18 projekata i studija u oblasti podizanja i eksploatacije vinograda, od kojih je u 15 rukovodilac – glavni projektant.

Obavio je nekoliko studijskih putovanja i boravaka u inostranstvu a od 2001. do 2008. godine obavljao je dužnost direktora Oglednog dobra “Radmilovac” na kome je učestvovao ili rukovodio podizanjem novih zasada vinove loze.

Od 2005. godine član je Komisije – strateške grupe za inovacije pri Ministarstvu za nauku i zaštitu životne sredine, kao i Komisija (radnih grupa) za razvoj vinogradarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Privredne komore Republike Srbije. Počasni je član Udruženja vinara i vinogradara Republike Srbije i Republike Srpske.
Izabran je za glavnog projektanta (rukovodioca projekta) obnove imanja Svetog manastira Hilandar gde je na 12 hektara zasađeno 47.000 kalemova sorti “merlot”, “kaberne sovinjon”, “kaberne fran”, “šardone”, zatim domaće “prokupac”, “vranac”, “smederevka”, “žilavka”, grčke “krfsko crno”, “atiri” i druge. Celokupan projekat koji se odvijao po najvišim standardima vinogradarstva sa ciljem proizvodnje vrhunskog vina izradio je i vodio prof. dr Nebojša Marković.

Dobitnik je Zahvalnice Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, Priznanja Udruženja vinogradara i vinara Republike Srpske i Zahvalnice Narodne kancelarije Predsednika republike. Dobitnik je i Prve Probusove povelje Udruženja “Marcus Aurelius Probus” i Počasne Povelje Svete Gore povodom 100-godišnjice oslobođenja od turske vlasti.

N.Miljković

 

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja