Pet minuta gromoglasne tišine za slobodu medija

NovinariNeKlece

Povodom Svetskog dana slobode medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije NUNS i Udruženje novinara Sebije UNS pozivaju sve novinare i elektronske medije da u utorak 3. maja, u pet do 12 isključe ton i zamrače ekrane, i tako se pridruže simboličnoj međunarodnoj akciji “pet minuta gromoglasne tišine” kako bi najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.

NUNS i UNS pozivaju medijske radnike da se zajedno suprotstave daljem unižavanju novinarske profesije i učine sve kako bi vratili poverenje građana.
Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje javnosti, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika.
Država i Vlast su dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure.
Medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca. Stotine medijskih radnika otpušteno je sa posla u toku 2015. godine, a hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, isplaćuju se ponižavajuće niske zarade. Međunarodna organizacija “Fridom haus” i ove godine svrstala je Srbiju u listu delimično slobodnih zemalja po slobodi medija.

Misija OEBS u Srbiji i NUNS će 4. maja, u beogradskom Domu omladine, obeležiti Svetski dan slobode medija debatom na temu „Očuvanje javnog interesa kroz zaštitu novinarske privatnosti i novinarskih izvora“.
Tradicionalno, povodom Svetskog dana slobode medija, NUNS i Ambasada SAD, dodeliće nagrade za najveća dostignuća u istraživačkom novinarstvu , na svečanosti koja će se održati 5. maja, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja