O radu aktuelne lokalne vlasti u Brusu i SO Brus – Slobodan Vidojević, šef odborničke grupe OO SNS Brus

SVidojevic092016

Brus,26.09.2016. Povodom izlaganja na sednicama SO Brus o zakonitosti u radu aktuelne lokalne vlasti u Brusu koju vrše odbornici sa liste NS – Milutin Jeličić Jutka, a naročito u pojedinim Mesnim zajednicama opštine Brus, razgovarali smo sa Slobodanom Vidojevićem, šefom odborničke grupe OO SNS i bivšim predsednikom opštine Brus.

Pominjali ste na predhodnoj sednici SO Brus trošenje budžetskih sredstava preko Mesnih zajednica. Možete li to pojasniti za čitaoce sajta BrusONLINE?
Svakako. Građani imaju pravo da znaju šta i kako radi lokalna vlast, kao i na koji način to radi.
Skupština opštine posebnom odlukom odlučuje o obrazovanju mesnih zajednica koje se osnivaju radi zadovoljavanja potreba i interesa od neposrednog značaja za građane sa dela teritorije Opštine i imaju svoj­stvo prav­nog li­ca. Po zakonu mesne zajednice se finansiraju preko projekata i na konkursima. Postoji preporuka ili uputstvo o finansiranju mesnih zajednica u kome se kaže da nikako ne mogu da budu investitori ali naša lokalna samouprava ih finansuira kao investitore. Ako već tako finasiraju mesne zajednice, iz budžeta opštine, podležu Zakonu o javnim nabavkama. Za javne nabavke i radove preko 500.000 postoji obaveza raspisivanja Javnog poziva. Za ove poslove odgovornost snosi predsednik MZ kao odgovorno lice i u obavezi je da raspiše Javni poziv.
Problem je i što u našim mesnim zajednicama nema izbora i to su uglavnom privremeni saveti koje postavlja opštinska komisija.

Da li predsednici MZ mogu reći da nisu znali za obaveze i odgovornost koju imaju?
Naravno da mogu. To što će neko od njih reći da nije znao koje su mu obaveze ne sprečava ih odgovornosti za eventualno nezakonit rad. Po zakonu postoji i Komisija za javne nabavke koja je stručna i u čijem sastavu mora biti jedan pravnik kako ne bi došlo do propusta u radu i odlučivanju. Koliko mi je poznato u poslednjih par godina samo je jedna MZ na teritoriji opštine Brus raspisivala Javni poziv i to 2014. godine MZ Brus 1 za izvođenje radova na rekonstrukciji i renoviranju krova stare bolnice. U 2016. godini mesnim zajednicama je opredeljeno oko 85 miliona dinara, a to prolazi Opštinsko veće, Savet za budžet… i ostale organe opštine.
Trenutno je karakteristična MZ Lepenac gde je opredeljeno 15 miliona, a do 30.06.2016. je utrošeno oko 8 miliona dinara.
Radovi koji se obavljaju nisu imali tendere i po mom mišljenu sve to dovodi u sumnju da se dešavaju zloupotrebe, naročito kod pojedinih MZ i izvođača radova na šta ukazuju i prijave pojedinih građana. Naročito se sumnja na obim izvedenih radova kao i količinu utrošenog materijala.
Sve dok postoji JP Direkcija radovi treba da idu preko nje jer poseduje stručna lica.

Veoma često na sednicama SO Brus kritikujete aktuelnu lokalnu vlast u Brusu?
Ko je pažljivo pratio sednice SO Brus morao je primetiti da predlagač veoma retko obrazlaže predlog odluke. Na ove propuste sam kao odbornik ukazivao više puta što je predlagač veoma retko ispoštovao. Često se i ne navodi ko je predlagač – predsednik opštine, zamenik, veće, predsdnik SO, odborničke grupe, ili ko već može da da predloge… Tako se pouzdano i ne zna ko je predlagač, nema obrazlaganja predloga, a ne zna se i da li je predlog odluke prošao sve procedure pre glasanja u SO Brus.
U pojedinim slučajevima se predlagač i ne sme pojaviti da obrazloži jer su predložene odluke sumnjive, kao na primer predlog odluke da se investitorima MHE naplati 10 % od prihoda.

Ko je odgovoran za zakonitost donesenih i usvojenih odluka?
Za zakonitost odluka odgovorni su predsednik i sekretar SO Brus. Odluke i opšti akti Skupštine opštine moraju biti saglasne sa zakonom i statutom. Predsednik SO Brus je možda i najodgovornije lice u opštini jer on predlaže predsednika opštine, a ovaj potom svoje najbliže saradnike – zamenika i opštinsko veće, koje većinom glasova izglasavaju odbornci lokalne skupštine. Opštinsko veće, u čijem sastavu su predsednik opštine, njegov zamenik i još pet članova biraju načelnika OU.

Možete li nam malo pojasniti koji su organi Opštine Brus i koje su njihove nadležnosti?
Kao što piše u statutu Opštine Brus organi Opštine su Skupština opštine, predsednik Opštine, Opštinsko veće i Opštinska uprava.
Skupština opštine je najviši organ koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti, utvrđene Ustavom, zakonom i statutom.
Predsednik Opštine je odgovoran za zakonitost rada Opštinskog veća i dužan je da obustavi od primene Odluku Opštinskog veća za koju smatra da nije saglasna Zakonu. U vršenju poslova iz svoje nadležnosti Opština donosi odluke, pravilnike, naredbe, uputstva, rešenja, zaključke, preporuke… Akti predsednika Opštine i Opštinskog veća moraju biti saglasni sa zakonom, statutom, odlukama i opštim aktima Skupštine opštine, dok akti Opštinske uprave moraju biti saglasni sa zakonom, statutom, odlukama i opštim aktima organa Opštine.

Pominjali ste i duple funkcije pojedinih funkcionera u Opštini Brus?
Da, imamo slučaj da su pojedini članovi veća istovremeno i predsednici MZ, pomoćnik predsednika opštine je ujedno i odbornik u SO Brus, pojedini odbornici su istovremeno i predsednici MZ, članovi pojedinih odbora i komisija… da ne nabrajam više. To je u suprotnosti sa sa Zakonom osim ako saglasnost za obavljanje dve ili više funkcija nije dala Agencija za borbu protiv korupcije.
U statutu se navodi da “Odbornik ne može biti zaposleni u Opštinskoj upravi i lice koje imenuje, odnosno postavlja Skupština opštine u organima Opštine, preduzećima i ustanovama čiji je osnivač. Ako zaposleni u Opštinskoj upravi bude izabran za odbornika, prava i obaveze po osnovu rada miruju mu dok traje njegov odbornički mandat, a danom potvrđivanja odborničkog mandata licima koja je imenovala, odnosno postavila Skupština opštine prestaje funkcija na koju su imenovana, odnosno postavljeni”. Mislim da je statutom i zakonom sve precizirano, a pitanje je da li lokalna vlast to primenjuje.

Da li ste nešto propustili da kažete?
Ima dosta toga da se kaže i ukaže na rad aktuelne lokalne vlasti, kao i na rad SO Brus. Nisam pomenuo prodaju “Opštinske kuće” na Kopaoniku, pokušaje otpisa dugova, česte promene PGR i PDR, nisam pomenuo rad Ustanove za fizičku kulturu “Sportski centar” koja nije raspisala ni jedan tender ili javnu nabavku iako je utrošila više miliona sredstava sa računa.
Predložio bih predsednicima Mesnih zajednica kao i direktorima pojedinih javnih preduzeća i ustanova da traže od naredbodavca pisani nalog pre prenosa većih finansijskih sredstava sa računa kako bi izbegli eventualnu odgovornost.

Imate li da dodate nešto za kraj ovog razgovora?
Možda će neko pomisliti da sam protiv lokalne vlasti ali ovo je više ukazivanje na propuste u njihovom radu.
Slažem se da opština Brus treba da se gradi i napreduje ali to treba da se radi pametno, sa planom i u zakonskim okvirima.
OO SNS Brus i ja lično trudićemo se u lokalnoj skupštini da građanima pojasnimo rad lokalne vlasti a lokalnoj vlasti ukažemo na propuste kako bi naredna vlast izbegla probleme.
N.Miljković

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja