Kristina Tamburić iz Zlatara prva žena trener u ragbiju u regionu

KristinaT 1

Kristina Tamburić iz Zlatara postala je prva žena trener u srpskom ragbiju 13 posle sertifikovanog trenerskog kursa koji je Ragbi 13 federacija Srbije održala u julu mesecu 2016. godine.

Obuku za trener ragbija 13 nivo 1 Ragbi liga federacije Evrope (RLEF) vodili su Dragan Radlović i Slobodan Manak, obojica treneri edukatori RLEF i trener reprezentacije Srbije Ljubomir Bukvić. Njih trojica radili su pod kontrolom Martina Krika, glavnog trenera edukatora Ragbi liga federacije Evrope koji je svojim savetima dodatno pomagao kandidatima.

Ragbi 13 federacija Srbije posebno je ponosna što se među učesnicima koji su položili kurs našla i prva žena trener Kristina Tamburić koja će u budućnosti imati veliku pomoć R13FS u daljem usavršavanju i angažmanu. 

Kristinina ljubav prema ragbiju počela je dok je išla u srednju školu u Kruševcu. Prisustvovala je jednoj promociji za formiranje žekskog ragbi kluba i prijavila se u želji da se oproba u ovom sportu.

KristinaT 2“Dok sam išla u srednju školu u Kruševcu bila je promocija za formiranje ženskog kluba u ragbiju na koji sam se prijavila.  Oprobala se i nepunih godinu dana igrala ragbi za ženski klub iz Kruševca. Nas desetak devojaka smo redovno trenirale i stekle prva iskustva u ovom sportu.
Ljubiteljima sporta a i ostalim građanima sigurno je manje poznato da je prva ženska ragbi ekipa u Srbiji formirana septembra 2005. godine u Kruševcu i to je godinama bila i naša državna reprezentacija.
Nažalost, posle godinu dana igranja povreda me je primorala da napravim dužu pauzu kao i upis na fakultet ali to nije umanjilo moju ljubav prema ovom sportu i da sada budem trener.
Kao trener započela sam tako što sam položila trenerski kurs u  julu mesecu 2016. godine. Pre trenerskog kursa promovisali smo ragbi 13 u školama u Paraćinu gde je održan tač turnir pod nazivom Memorijal Budimir Tomanović Tamba, u znak sećanja na igrača ragbija koji je preminuo prošle godine. Takođe smo organizovali i Kup po poreklu ili Origin Cup.KristinaT 3
Možda je nekom čudno otkuda devojka u ovom tipično muškom sportu ali ovaj sport nije toliko opasan kao što mnogi misle.
Radim ono što volim i nadam se da ću sa uspehom nastaviti trenerski poziv u ragbiju 13.”  

I dok smo nakratko razgovarali sa Kristinom, van sportskih terena, nikada ne bismo pretpostavili da je trener u srpskom ragbiju 13 a ona nam je obećala uskoro ponovni susret i opširniju priču o ragbiju 13 kao i o njenom trenerskom pozivu.

T. Miljković

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja