Čuvari tradicije i istorije Brusa: Milisav Jovanović

 MJovanovic001

Milisav Jovanović, iako je penzioner, veoma je aktivan u očuvanju i predstavljanju narodne tradicije bruskog kraja na festivalima, saborima i narodnim susretima.

MJovanovic005
Na pozive za učestvovanje na narodnim skupovima i predstavljanju narodne tradicije Brusa na raznim manifestacijama nikada ne odbija i najčešće putuje i nastupa u društvu Miloslava Milosavljevića, Miše Kovačevića i Nebojše Stevovića.

MJovanovic006 MJovanovic004

Ove godine učestvovao je sa svojim kolegama i na najbolji način predstavio narodno muziciranje i tradiciju Brusa na Festivalu folklora u Blacu, Narodnom skupu u Zdravinju, zatim na Golijskim susretima u Gradcu, Ilindanskom saboru u Semetešu, Zavičajnim susretima u Gornjoj Jošanici…
MJovanovic007
Kako je Milisav jednom prilikom rekao “Obaveza nas starijih je očuvanje istorije tradicije koju su nam sa ponosom ostavili naši preci i koje moramo preneti sa kolena na koleno na mlađe jer imamo odgovornost kako prema našim precima tako i prema budućim generacijama.”

MJovanovic002
Uz nesebično zalaganje i rad Milisava Jovanovića i njegovih kolega glas o Brusu čuje se daleko a narodno muzičko stvaralaštvo ostaće zabeleženo kao pečat kulturnog nasleđa bruskog kraja.

 MJovanovic003
Na saboru frulaša 2015 godine imao je priliku da sretne i Boru Dugića, maestra na fruli, i da razmene mišljenja o narodnoj tradiciji i stvaralaštvu.

Foto Milisav

Moramo napomenuti da je zaslugom Milisava Jovanovića, poznatijeg kao “Foto Milisav”, i njegovom fotografskom radu sačuvana i istorija Brusa u nekom periodu koji polako bledi.
Foto istorija Brusa – OVDE

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja