Ministar Vulin prisustvovao obeležavanju Dana ratnika opštine Brus

Vulin Brus261116 1

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Aleksandar Vulin danas je posetio opštinu Brus i prisustvovao obeležavanju Dana ratnika ove opštine. Tom prilikom izjavio je da Srbija ne mora nikom da se izvinjava zbog ratova kroz istoriju, kao ni za NATO bombardovanje, već samo može da bude ponosna na svoje borce i  poručio da se to ministarstvo zato trudi da poboljša položaj boraca i njihovih porodica.

Kako je rekao, Srbiju kroz istoriju nije zaobišao nijedan rat, kao nijednu generaciju, i da se zato sada vodi politika vojne neutralnosti.
“Ne moramo nikom da se izvinjavamo, moramo da budemo ponosni na naše borce i one koji su dali svoje živote i svoje zdravlje i koji su bili tu kada ih je domovina pozvala”, naglasio je Vulin. On je rekao da ni opštinu Brus nije zaobišao nijedan rat.

Vulin Brus261116

Vulin je položio vence i odao počast kod Spomenika palim ratnicima Brusa u Prvom svetskom ratu, Spomenika palim rodoljubima 1941. do 1945. godine i kod Spomenika herojima Brusa palim u ratovima 1990. do 1999. godine.

Program obeležavanja Dana ratnika opštine Brus nastavljen je u Narodnoj biblioteci u Brusu gde je prvo intonirana himna od strane KUU “Kopaonička frula” a potom minutom ćutanja odata počast poginulim borcima u predhodnim ratovima. Ministar je zatim proglasiio pobednike u školskom takmičenju “Da rat zauvek ostane samo igra” i uručio nagrade za najbolje literarne radove.

“Na nama je da pamtimo svoje junake i da se ratovi nikada ne ponove. I da srpski narod odgaja svoju decu u miru i zato i vodimo politiku vojne neutralnosti, zato što ne želimo da ratovi i sukobi velikih i moćnih budu naši ratovi i sukobi, jer oni to jednostvno nisu”, poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, srpski narod se uvek borio za slobodu i svoju i drugih naroda i srpski narod nikada nije pokušavao da se proširi na račun životnog prostora nekog drugog naroda.

Vulin Brus261116 2

“Borio se da opastane i živi samo tamo gde se rodio i gde je već živeo i ništa više od toga. Zato Srbija zahvaljujući takvim precima ne mora nikom da se izvinjava, ni za jedan svoj rat, jer ih nije ni tražila ni vodila. Svaki od ratova je vođen zato što su to želeli drugi i zato Srbija nema zašto da se izvinjava ni za NATO bombardovanje, jer ni to bombadrovanje nismo ničim ni izazvali ni tražili. Mi smo jednostavno živeli tamo gde smo uvek i živeli i ništa više od toga”, rekao je Vulin.

On je rekao da baš zato što ne moramo nikom da se izvinjavamo moramo da budemo ponosni na naše borce.

Prioritet za borce pri smeštaju u ustanove socijalne zaštite

Vulin je u Brusu izjavio da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdalo preporuku svim ustanovama socijalne zaštite da svi borci i vojni invalidi imaju prioritet pri smeštaju u domove za stare i druge ustanove.

To se odnosi na pripadnike narodno – oslobodilačke borbe, kao i sve ratne vojne invalidi i mirnodopske vojne invalide koji su korisnici nadoknade za slučaj nezaposlenosti, rekao je Vulin novinarima prilikom obeležavanja Dana ratnika opštine Brus.

“Oni će imati prioritet pri smeštaju u domove socijalne zaštite, dakle u domove za stare, ili bilo koje naše druge institucije kada im je to potrebno”, precizirao je Vulin i dodao da je ministarstvo izdalo tu preporku pre nekeoliko dana.

Ministar je kazao da će porodice palih boraca, takođe, imati prioritet pri smeštaju u ustanove socijalne zaštite i rešenje ministarstva odnosno svih onih kojima toliko dugujemo.

“Ovo je način da vide koliko cenimo njihovu žrtvu i da vide koliko čitavo društvo brine o njima”, naglasio je Vulin.

Kako je rekao, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se trudi da svaki dan bar malo, koliko može, unarpedi položaj boraca i njihovih porodica, ne samo u okviru budžeta već u okviru čitavog društva.

“Mi smo, takođe, potpisali sporazum sa 30 visokoškolskih ustanova, sa 36 fakulteta i zahvaljujući tome danas 52 dece naših palih boraca se potpuno besplatno školuje”, rekao je Vulin. 

Vulin Brus261116 3

Vulin je pre polaganja venaca posetio Udruženje boraca Brusa

Vulin Brus261116 4

a potom održao sastanak sa predsednikom opšine Milutinom Jeličićem.

Vulin Brus261116 5

Obeležavanju Dana ratnika opštine Brus 2016. godine prisustvovali su i predsetavnici više udruženja boraca Srbije: “Gorski vukovi” Vrnjačka Banja, “SABOR” Niš, “Slobodarski pokret” Kruševac, “SABOR” Zemun, Udruženje RVI “Car Dušan” Kraljevo, “Veterani” Pančevo…
izvor:minrzs.gov.rs
Fotografije pogledajte OVDE

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja