U Brusu obeležen međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

16danaaktivizma1

U Brusu je juče u centru grada, a u organizaciji udruženja žena Kaliopa, obeležen prvi od “16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama”.

 

Ovaj dan, 25.11. obeležava se kao međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Brus je jedan od šest gradova Rasinskog regiona koji se aktivno uključio u obeležavanje ovog datuma. 

16danaaktivizma2  16danaaktivizma3

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. 
Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja