OŠ “Branko Radičević“ u Razbojni obeležila 90 godina postojanja

OSRazbojna 0317

Danas je OŠ “Branko Radičević“ u Razbojni obeležila 90 godina postojanja uz prisustvo mnogobrojnih gostiju i uz kulturno-zabavni program koji su pripremili učenici. 

Osnovna škola „Branko Radičević“ u Razbojni osnovana je 1927. godine i u narednih deset godina nastava je organizovana po privatnim kućama da bi 1937. godine selo dobilo novu školsku zgradu sa dve učionice i stanom za učitelja, ali je 1943. godine škola zapaljena od strane bugarskih okupatora. Meštani su je ubrzo popravili i škola je počela sa radom.

Školske 1949/1950. godine, škola je prerasla u osmorazrednu i obuhvatala je učenike iz devet naseljenih mesta, i to: Razbojne, Kovioca, Strojinaca, Dubaca, Žunja, Ravni, Bogiša, Žilinaca i Zlatara. Jedno vreme zbog velikog broja učenika nastava od provog do osmog razreda se odvijala istovremeno i u Razbojni i u Zlatarima dok u svim ostalim selima rade četvorazredne škole u nepodeljenim ili kombinovanim odeljenjima.

Posle izgradnje brane na reci Rasini i potapanja dela sela Zlatara stvoreni su idealni uslovi za razvoj turizma i sportskog lova i ribolova koji do danas nisu dovoljno iskorišćeni, ali nažalost dolazi do migracije stanovništva sa tog područja koja je izražena i danas pa se time i broj učenika smanjuje. Nekada je škola imala više od 700 učenika a danas broji 178 učenika od prvog do osmog razreda.

Zemljotres koji se dogodio 18. maja1980. godine oštetio je školu u kojoj se izvodila nastava pa je škola nastavila sa radom pod šatorima i seoskim kućama.

Srerdstvima solidarnosti sazidana je nova škola na novoj lokaciji u Razbojni koja je počela sa radom 08.02.1982. godine u čijim se prostorijama i dan danas odvija nastava.

Naime iako je broj učenika iz godine u godinu sve manji i manji učenici sa svoim nastavnicima postižu sve veće i veće uspehe u znanju, stvaralaštvu, sportu i drugim takmičenjima na opštinskom i regionalnom nivou. Ne izađe ni jedna generacija osnovaca ove škole a da većina učenika ne bude na čelu srednjoškolskih odeljenja služeći za primer ostalim učenicima u znanju i vladanju.
OSRazbojna24316 03 

Učenici škole su u predhodnom periodu osvojili brojne nagrade, počev od opštinskog do republičkog takmičenja, takođe i u vannastavnim aktivnostima i u sportskim disciplinama.  

OSRazbojna24316 04

To je samo rezultat vrednog i predanog rada relativno mladog ali nadasve stručnog i homogenog kolektiva koji se trudi da što uspešnije prenese potrbna znanja svim učenicima držeći se one stare:

„Oni koji žele nešto da nauče,
Nikada nisu besposleni“.

U školi se organizuju stručna predavanja za učenike, nastavnike i meštane, pesnička popodneva, opštinska takmičenja u znanju, sportske manifestacije i ostale aktivnosti.

OSRazbojna24316 02
foto:prof. A.Kovačević i arhiva

Fotografije pogledajte OVDE

 

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja