Brus: Kako žive naše komšije – Ružica i Aleksandar Savić ne gube nadu

SavicRiA220217 1

I sami znate da kada dođete u Brus uglavnom se zadržavate u delu grada gde su nove pločice, delimično obnovljene fasade i kafei pa i ne vidite kako žive ljudi na samo par stotina metara od centra varoši. Mnogi koji žive u Brusu pretvaraju se da ne vide sugrađane i komšije koje žive sve teže i teže.

Tokom novembra 2016. godine smo pisali o porodici Savić koja živi u baraci koja se nalazi na Vašarištu, nedaleko od Srednje škole i samog centra Brusa. Izgradnja adekvatnog stambenog prostora im je odavno obećan a izgradnja je počela decembra meseca 2016. godine.

SavicRiA220217 2

Prilikom nedavne posete uverili smo se da je njihova situacija ista ako ne i gora. Kažu da ih posle objavljenih tekstova ponekad neko poseti i pomogne. Dobili su i drva što im je puno značilo jer je zima bila veoma hladna.  Baraka u kojoj žive je stara, oronula, bez vode, mokrog čvora, bez adekvatne električne energije i veoma se teško zagreva. Ne znaju ni sami kako su preživeli veoma niske temperature tokom januara meseca.

Najgore je što u baraci gde žive nemaju vodu pa moraju da donose sa obližnje česme. Zimus su imali i problem što se donešena voda u bidonima zaledi pa su morali da je zagrevaju ili češće da idu po vodu. 

Aleksandar nije uspeo da nastavi školovanje koje je započeo u Kruševcu jer nije mogao da se finansira samo od socijalne pomoći koja iznosi 11.800,00 dinara mesečno ali i dalje ima želju da nastavi školovanje ako mu se ukaže prilika. U međuvremenu je dobio je i ponudu za rad u JKP Rasina ali nije mogao da prihvati to radno mesto zbog narušenog zdravstvenog stanja.

Kako su nam rekli više puta su posećivali i nadležne u Opštini Brus i dobili su obećanje da će biti rešen njihov problem.

SavicRiA220217 3 SavicRiA220217 4

Na pitanje šta im je trenutno potrebno rekli su da se što pre završi izgradnja započetog stambenog objekta koji im je obećan na korišćenje kako bi imali normalnije uslove za život – u kući sa vodom, mokrim čvorom, strujom i da se usele jer se plaše da narednu zimu provedu u baraci.

U današnje vreme mnogi bi trebalo da se upitaju kako žive njihove komšije, ne okreću glavu od njih i ako im je potrebna pomoć da pozovu da im se   pomogne. BrusONLINE još jednom upućuje poziv svima koji mogu da pomogu porodici Savić se odazovu i da to učine u skladu sa svojim mogućnostima.

Aleksandra Savića možete kontaktirati na br. tel: 065 66 93 463
kako bi saznali kakva je pomoć potrebna.

Broj dinarskog računa je: 200-107943331-67 Poštanska štedionica

Uputstvo za uplate iz inostranstva u EUR ili CHF: 

ASavic pomocEUR ASavic pomocCHF

Prethodnu priču o Ruži i Aleksandru pogledajte OVDE (klik)

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja