Srbija sve više prati svetske trendove i postaje digitalna zemlja

SSavic 022017 01

U Beoekspo centru u Beogradu održava se konferencija pod nazivom „Nove tehnologije u obrazovanju 2017“ posvećena upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u obrazovanju.
“Kada kažemo e-obrazovanje, ne mislimo samo na upotrebu računara kao sredstva koje koristimo pri učenju, već i na stvaranje infrastrukture koja će omogućiti primenu savremenih uređaja u nastavi, zatim stvaranje sigurnog i bezbednog internet okruženja za decu, usmeravanje dece na edukaciju u konkretnim oblastima koje su tražene kako u našoj zemlji tako i na svetskom tržištu rada.”, istakao je pomoćnik ministra Sava Savić na svečanom otvaranju konferencije i sajma.

Uvodno obraćanje na četvrtoj po redu konferenciji posvećenoj upotrebi IKT-a u obrazovanju imali su pomoćnik ministra Sava Savić, Kler Sirs iz Britanske ambasade, Jelena Jovanović iz Privredne Komore Srbije, Ivan Sekulović iz Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Nemanja Đorđević iz Centra za promociju nauke, uz obraćanje državne sekretarke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordane Predić i ambasadora Velike Britanije u Srbiji Denisa Kifa.

Tokom uvodnog izlaganja Savić je naglasio da je vizija Ministarstva digitalna Srbija, a u prilog tome govore i podaci da današnje generacije odrastaju u digitalnoj kulturi gde 90% dece školskog uzrasta ima pristup internetu, 63% učenika poseduje pametni telefon, a 54% i sopstveni IT uređaj.

Konferencija i sajam traju od 9. do 11. februara 2017. godine i imaju za cilj da podstaknu kretivnost i inovacije i osavremene proces učenja.

Pomoćnik ministra Sava Savić tokom prvog dana trajanja konferencije i sajma održao je prezentaciju na panelu sa temom „Digitalno znanje – gde smo trenutno i čemu težimo?“

SSavic 022017 02

U Srbiji je moguće IKT studirati na više od 40 fakulteta i visokih škola, dok je u osnovnim školama informatika i računarstvo izborni predmet, rekao je Savić i dodao da težimo uvođenju informatike i računarstva kao obaveznog predmeta za učenike od petog razreda osnovne škole, čime će se povećati kapacitet učenika koji mogu da se upišu na tehničke fakultete, a samim tim i stvoriti kadar za rad u IT industriji, koji je i danas u deficitu.

„Više od polovine projektovanih novih radnih mesta u oblasti nauke, tehnologije i inženjeringa su računarske profesije.“, rekao je Savić.

Konferencija i sajam nastoje da pomognu razvoj nastavnog i nenastavnog osoblja u predškolskim ustanovama, školama, univerzitetima i drugim organizacijama koji se bave obrazovanjem kako bi na što bolji način iskoristili mogućnosti koje nove tehnologije pružaju.

Pomoćnik ministra je rekao i da Ministarstvo već dugi niz godina sprovodi programe namenjene jačanju digitalnih kompetencija nastavnika, poput nagradnog konkursa „Digitalni čas“ u okviru koga je napravljena baza od 1.083 radova koji su objavljeni u zborniku i dostupni na sajtu Ministarstva, a cilj je, kako je poručio Savić, nastaviti kontinuitet u organizaciji ovih konkursa, kao i uspešnu saradnju sa Ministarstvom prosvete kako bi podstakli nastavnike na što veću upotrebu ikt alata, kako u informatičkim, tako i u neinformatičkim predmetima.

Po rečima Save Savića, cilj Ministarstva nadležnog za telekomunikacije i informaciono društvo je i povezivanje svih osnovnih i srednjih škola na internet. Naime, Ministarstvo je realizovalo projekat proširenja broja edurom pristupnih tačaka u visokoškolskim i naučnim institucijama u 50 gradova u Srbiji, kojih sada ima preko 180. Edurom svojim korisnicima u ukupno 82 zemlje omogućava besplatan pristup bezbednom internetu sa preko 19.500 lokacija unutar univerziteta, instituta, škola, biblioteka, ali i u javnim prostorima kao što su aerodromi, železničke stanice.

„Težimo povezivanju svih osnovnih i srednjih škola na Akademsku mrežu Republike Srbije (AMRES). Ovim će škole dobiti stabilan, bezbedan i besplatan pristup internetu, aktivnu zaštitu i onlajn podršku, kao i mogućnost korišćenja međunarodnih usluga elektronske edukacije. Kroz ovaj projekat ranije instalirani digitalni kabineti dobijaju svoju punu svrsishodnost i omogućen je dalji razvoj IKT infrastrukture u školama u Srbiji.“, rekao je Savić.

Kao prioritet Ministarstva, pomoćnik ministra je istakao stvaranje sigurnijeg, odnosno bezbednijeg interneta za decu.

„Ministarstvo je 2016. godine u okviru kampanje Pametno&bezbedno – Smart&safe pokrenulo projekat IT karavan. Tokom IT karavana je preko 5.000 učenika upoznato sa prednostima upotrebe interneta i novih tehnologija u obrazovanju, poslovanju i komunikacijama, ali i opasnostima koje se kriju usled njihove nepravilne i neusmerene upotrebe.“, rekao je Sava Savić.

Savić je u vezi sa tim krajem ovog meseca najavio i početak rada Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu BIT, putem koga će se sprovoditi savetovanje dece, roditelja, učenika i nastavnika i svih građana, o prednostima i rizicima korišćenja interneta, ali i prijem prijava štetnog, neprimerenog i nelegalnog sadržaja i ponašanja na internetu, odnosno prijavljivanje ugroženosti prava i interesa deteta.

Tokom trajanja sajma preko 50 međunarodnih kompanija će predstaviti svoja tehnološka rešenja, a svoje ideje i iskustva iz ove oblasti sa publikom će podeliti 120 predavača iz Srbije, regiona i Velike Britanije. Za konferenciju i sajam akreditovano je preko 6 500 učitelja, nastavnika i prosvetih radnika.

izvor:mtt.gov.rs

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja