UNS: SO Aleksandrovac da omogući izveštavanje Gvozdenu Zdraviću

UNSUdruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što je Skupština opštine Aleksandrovac ponovo zabranila dopisniku “Blica” iz Aleksandrovca Gvozdenu Zdraviću da izveštava sa sednice lokalne Skupštine i traži da mu se omoguće nesmetan rad i izveštavanje.

„Predsednik SO Aleksandrovac Tomiša Savković zabranio mi je danas da u svojstvu dopisnika ’Blica’ i urednika Rasine pres pratim zasedanje opštinskog parlamenta, iako sam na opštinskoj pisarnici pre tri dana uredno podneo zahtev. Savković je dao obrazloženje kako navodno nisam stavio pečat Rasine pres i kompanije Ringier na zahtev, iako je bez ikakvog zahteva i pečata omogućio radnicima aleksandrovačkog Doma kulture, da prate sednicu. Već pune tri godine mi ne dozvoljavaju da pratim sednice“, napisao je UNS-u Zdravić.

 Predsednik SO Aleksanrovac Tomiša Savković rekao je UNS-u da Zdravić nije uredno dostavio zahtev za akreditaciju.

„Zdravić nije dostavio kompletnu dokumentaciju, na zahtevu nije bilo pečata medija. Služba SO koja se bavi akreditacijama uredno radi svoj posao i nismo u mogućnosti da pravimo razliku između njega i drugih medija. Ne postoji nijedan drugi razlog što mu nije odobreno da prisustvuje“, rekao je Savković UNS-u. 

UNS ponovo poziva opštinske vlasti Aleksandrovca na poštovanje Zakona o javnom informisanju koji propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja.

UNS naglašava da su organi vlasti dužni da ravnopravno tretiraju sve novinare i da im omoguće da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu i podseća da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinara Srbije, da od nosioca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost. 

izvor:uns.org.rs

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja