O Topličkom ustanku u blaževačkom kraju priča Marko Jovanović, sin Boška Jovanovića

Blazevo 122016 2

U Prvom svetskom ratu žitelji blaževačkog kraja su u velikom broju aktivno učestvovali u gotovo svim važnijim bojevima. Od Cera i Kolubare, preko albanskih gudura, Krfa, Kajmakčalana, Topličkog ustanka i proboja Solunskog fronta. Po okupaciji Srbije u Prvom svetskom ratu u okupacionoj podeli blaževačka regija je ulazila u sastav bugarske okupacione zone. Imajući u vidu slobodarski duh, koji je krasio narod ovog kraja, onda i nije slučajno što su Blaževo, Belo Polje, Iričići i druga okolna sela bili baza komitskog odreda Koste Vojinovića u Topličkom ustanku.

To je bio gorštački soj ljudi, naviknut na stalne borbe sa Turcima, hrabri, dovitljivi i sposobni da izdrže najteže napore. Vaspitani u patrijarhalnim porodicama uz junačke pesme i gusle, bili su duboko prožeti patriotizmom i odanošću svojoj državi, spremni da se za njenu odbranu žrtvuju do kraja. Ceo ovaj kraj je u periodu 1912 – 1918. godine podneo velike žrtve kako po broju poginulih vojnika i ustanika tako i po broju civilnih žrtava, što se može porediti sa pravim genocidom koji su bugarski i austrougarski okupatori izvršili u ovom kraju od 1916. do 1918. godine.

KVojinovic ceta 1

U prvoj polovini avgusta 1916. godine u selu Leposaviću, Vojinović je osnovao „Ibarsko-kopaonički komitski odred“. Prva njegova četa, osnovana toga dana, imala je pet boraca, i to: Uroš Rudinac iz sela Rudina ispod Rogozne (ranije komitski vojvoda), Aleksandar Piper kafedžija iz Mitrovice, Vlajko Vladisavljević iz Leposavića, Proka Planić iz Zemanice i Radomir Gašić sa Kopaonika1 (iz Donjeg Levića). Na molbu vojvode Vojinovića, Milunka Kovačević iz Blaževa je zajedno sa Jeftimijom Kovačević sašila zastavu Odreda u selu Iričiću na kojoj su izvezle: „Sloboda ili smrt – Kopaonički odred vojvode Koste Vojinovića Kosovca“. Ovu zastavu je nosio i čuvao Janićije Dimić iz Belog Polja. Posle desetak dana odred je već brojao 50 naoružanih komita.

MarkoJovanovic GLevice2017

Jedan od najmlađih učesnika Topličkog ustanka, a možda i najmlađi, bio je Boško Jovanović iz sela Gornje Leviće o kome nam je pričao njegov sin Marko Jovanović:

Ove 2017. godine obeležava se 100 godina od Topličkog ustanka centralnom manifestacijom u selu Grgure 26. februara 2017 i nadamo se da neće biti zaboravljeni ustanici iz blaževačkog kraja kao i njihovi potomci. 

Veliku zahvalnost za pokretanje teme o Topličkom ustanku u blaževačkom kraju dugujemo profesorima Miroslavu Vučkoviću i Radoljubu Jotiću čijom zaslugom i nesebičnim radom priče iz istorije i tradicije  blaževačkog kraja i dalje žive kao svedoci vekova.

Korišćen tekst iz knjige “Svedok vekova”Radoljub Jotić
____________

1 M. Perović, Toplički ustanak 1917, Beograd 1988, 85.

 

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja