Da li u Brusu postoji (ne)prikrivena medijska cenzura?

Brus zgradaOpstine

Na šta se konkretno odnosi ovaj tekst? Na moguću cenzuru koja nastaje kao posledica selektivnog deljenja budžetskog novca ili u prevodu – opština plaća “poslušne” novinare i medije, a one koji vesti o događajima i dešavanjim prenose  realno, sugerišu i eventualno kritikuju “kažnjava”.

 Najveća “kazna” za novinara je kada ne dobije pravovremenu informaciju od nadležnih lica koji su i u obavezi da daju svim medijima i novinarima.

Po tome, ali i po mnogo čemu drugome, mogu reći da je stanje u bruskim medijima veoma loše.

Šta reći ili pomisliti u situacijama kada zamenik predsednika opštine Brus, Aranđel Stojković, tokom 2015/2016 više puta verbalno napadne novinara, na javnim mestima i pred svedocima? Uz pretnje.
Ova dešavanja su prijavljivana MUP-u jer nije jednostavno kada neko preti, a još je visoki opštinski funkcioner kog je za funkciju predložio sam predsednik opštine, a za kog i sam kaže da on „nema ništa sa njim, nije iz njegove stranke već je nevaspitani URS-ovac.”
Sve je prošlo zakonsku proceduru ali svedoci koji su bili prisutni, sva tri puta, sećaju se da je zamenik predsednika opštine prilazio ili bio u blizini ali se ne sećaju šta je rekao, iako je u većini slučajeva pričao veoma glasno.

Sa druge strane predsednik opštine ne želi da odgovori ni na jedan poslat mejl i uz to ne poziva na retke konferencije za medije koje organizuje sa  po njemu “nepoznatim medijima”.
Na postavljeno pitanje ko je Brus Info, predsednik opštine kaže da opština Brus nema veze sa njima i da mu nije poznato ko ili šta je to, iako su u svakom video prilogu pored njega.

Nažalost sve se to prenelo i na ostale zaposlene u javnom sektoru na lokalu a naročito na pojedine direktore javnih preduzeća i ustanova i druge korisnike budžetskih sredstava kojima je možda i preporučeno da ne sarađuju sa sajtom BrusONLINE.

Normalan čovek u ovoj opštini bi se zapitao: kakve veze imaju informacije o kulturi, sportu… pa ne žele da se te informacije od opšteg značaja za građane Brusa i šire dostavljaju svim medijima.

Posebno pitanje je zašto nema informacija o sednicama Opštinskog veća, izveštaja sa zasedanja komisija, rezultata konkursa dodele budžetskih sredstava sportskim klubovima, rezultatu poziva za prodaju Bruske kuće na Jarmu i mnogo drugih informacija?

Pojedini građani se pitaju zašto je u više navrata tokom 2016. godine prvo BrusONLINE objavio informaciju, odnosno prenese informacije sa zidne INFO table u zgradi opštine Brus, pa se posle par dana ta informacija nađe i na zvaničnom sajtu opštine Brus? Zato jer ne bi trebalo da bude selektivnih informacija i sve su podjednako važne za građane, a oni će sami odlučiti koje su im prioritet.

InfoTabla141215 1

Da li znaju pojedini zaposleni u javnom sektoru da oni rade za narod, narod ih plaća i trebalo bi redovno da obaveštavaju taj narod građane o svakodnevnim dešavanjima.
Da li neko vrši selekciju informacija pa određuje šta bi interesovalo građane? Ne bi trebalo tako raditi već informisati građane prvenstveno putem zvaničnog sajta o svakodnevnim aktivnostima predsednika i njegovog tima, službi opštine Brus kao i aktivnosti svih javnih preduzeća jer građani treba da budu informisani o svim dešavanjima…

Medijsko nebo Brusa, čini se, dosta je čudno po načinu na koji rade pojedini novinari koji treba da prenose bitne informacije koje čuju ali koji dosta toga i ne objave.

Kako je ova čudna koalicija došla na vlast, građani izgleda smeju da misle slobodno samo kod kuće, a i većina novinara slediti takvu politiku.

Na meti vlasti su mediji i novinari koji pokušavaju da izveštavaju realno i kritički ali ne treba zaboraviti da kritika obuhvata i ukazivanje na dobre stvari. Može li crnje, pitaćete se? Možda i može jer u skoro svakoj emisiji ili video prilogu, za koje predsednik “ne zna kome daje izjavu”,  samo je predsednik ili njegov zamenik, kao da drugi funkcioneri i direktori ništa ne rade.  Ili im možda nije dozvoljeno da pričaju za medije?

Iz navedenog se možda može i dobiti odgovor da li u Brusu postoji (ne)prikrivena medijska cenzura, a biće veoma interesantno videti kako će u 2017. godini funkcionisati mediji u opštini Brus i kako će građani reagovati ubuduće.
Ili ih više ništa ne interesuje? 

N.Miljković

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja