Alarmantno smanjenje stanovnika u Blaževu i blaževačkom kraju

Blazevo122016

Blaževo koje je nekada bilo opština danas je mesna zajednica oko koje gravitira 17 naselja: Stanulovići, Vitoše, Borance, Kovizla, Domiševina, Radunje, Gradac, Iričići, Belo Polje, Bozoljin, Čokotar, Sudimlja, Đerekare, Ravnište, Donje Leviće, Gornje Leviće i Kneževo. Ovo su sve naselja razbijenog tipa, odnosno u početku su to bila privremena stočarska naselja da bi se kasnije spontano formirala u naselja i sela.

Po popisu iz 1991. godine Blaževo i okolna naselja imala su 1985 stanovnika a 2002. godine 1475 stanovnika. Po popisu iz 2011. broj stanovnika je bio 1043. a danas je najverovatnije i ispod 1000 stanovnika.

Blazevo popisstnovnika2002 11

Kako se kaže glavni krivac za migraciju, iz sela prema Brusu i Kruševcu a i dalje, bio je zemljotres koji je pogodio ovaj kraj 1980. i 1981. godine.
Od tada se stalno smanjuje broj stanovnika ali osim priče i obećanja ništa se konkretno ne preduzima da se nešto promeni na bolje i poveća broj stanovnika.
Da podsetimo da ova naselja gravitiraju prema administrativnoj liniji razdvajanja prema Kosmetu. U njima je već godinama negativan prirodni priraštaj i stalno opadanje broja stanovnika odnosno stalne migracije selo – grad a po popisu stanovnika 2011. godine preovlađivalo je muško stanovništvo prosečne starosti nešto preko 51 godine života.

U ovom kraju postoji jedna osmogodišnja škola – u Blaževu “Vuk Karadžić” i tri četvorogodišnje: Borance, Đerekare i Donje Leviće (u Blaževu uči 16 đaka, u D. Levće 5, dok u školi u selu Borance i Đerekare uči po jedan učenik) – podaci za 2017. godinu.

 Da li će se nešto promeniti na bolje i kada veliko je pitanje. Ali ako se odmah ne preduzme nešto ova područja će u skorijoj budućnosti ostati potpuno bez stanovnika i sela će potpuno odumreti.

Kuca Djerekare1

Ovom kraju trebalo bi posvetiti posebnu pažnju i napraviti poseban program za opstanak stanovništva, posebno mladih na ognjištima predaka. Ovo ne samo da je marginalno područje što se tiče poljoprivredne proizvodnje već života uopšte. Zato treba da je aktivnije prisustvo svih relevantnih institucija kako bi zajedno našli rešenja i pomogli da se prevaziđu problem koji muče stanovnike ovog područja.
Nenad Miljković

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja