Blistavi osmesi Brusa

EUprogres BojanaP2

Retko ko, čak i kada zađe u poznije godine, voli da posećuje stomatologa. Beli mantili, miris sredstava za dezinfekciju i zvuk stomatoloških bušilica umeju da izazovu u nama nelagodu pohranjenu u svesti još od detinjstva. Međutim, u maloj ordinaciji jedne stomatološkinje u Brusu mesta za brigu nema. Njeni pacijenti, pa i najmlađi, bez straha ulaze u ordinaciju i bez zadrške sedaju na stomatološku stolicu.

Bojana ima 33 godine i kao i skoro svaka mlada osoba u Srbiji svesna je toga da joj sigurna budućnost nije zagarantovana i da se za nju mora izboriti. Po završetku studija stomatologije u Nišu Bojana se vratila u rodni Brus kako bi stažirala. Igrom slučaja kraj njenog staža poklopio se sa javnim pozivom za podršku ženskom preduzetništvu koji je objavio Evropski PROGRES, te je tako započela priča o njenom samostalnom preduzeću.

EUprogres BojanaP3

Naime, Bojana je jedna od 45 žena koje su kroz program „Vreme za uspešne žene“ od Evropske unije i Vlade Švajcarske dobile opremu, mentorsku podršku i profesionalnu pomoć u upravljanju poslovanjem. Ova intervencija, vredna preko 350.000 evra, svojim korisnicama je osigurala zaposlenje, ali i stvorila potencijal za otvaranje dodatnih radnih mesta u novootvorenim preduzećima.

Statistike pokazuju da je trenutna stopa zaposlenosti žena 37,5% u poređenju sa 51,5% kod muškaraca1 pri čemu su žene u proseku plaćene niže za čak 4,5%,2 te je stimulisanje ženskog preduzetništva u Srbiji jedan od ciljeva Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost.

Podrška Evropskog PROGRES-a poboljšanju ekonomskog položaja žena i njihovog statusa na tržištu rada ne svodi se samo na direktno zapošljavanje korisnica već i na podizanje svesti žena na lokalnom nivou o tome da je moguće pokrenuti sopstveni biznis. „Smatramo da su naše korisnice pozitivan primer drugim ženama u svojim zajednicama, koje će svojim poslovanjem, pre nego pričom, poboljšati trend među ženama na lokalu da pokušaju i same da se ostvare kao preduzetnice“, kaže Ana Nedeljković, menadžerka Sektora za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost Evropskog PROGRES-a.

Bojana smatra da proces apliciranja za podršku nije bio lak. Pisanje biznis plana, jedan od obaveznih koraka u ovom procesu, Bojani, kao i većini osoba sa skromnim radnim iskustvom, predstavljalo je izazov. Iz tog razloga je Evropski PROGRES organizovao mentorsku podršku i obuke za buduće preduzetnike i preduzetnice.

I sama stomatološka oprema je izuzetno skupa, te bez pomoći Bojana ne bi bila u prilici da samostalno započne posao. Ona je kroz donaciju vrednu blizu 10.000 evra dobila stomatološku stolicu, kao prvi i nezaobilazni uslov bavljenja stomatologijom, ali i svu potrebnu opremu neophodnu za jednu savremenu ordinaciju.

EUprogres BojanaP1

Mlada preduzetnica je skromna u pohvali svojih uspeha, ali očigledno je da posao odlično teče – pacijenata za novo preduzeće ima sasvim dovoljno, a Bojana je u mogućnosti da pokrije sve troškove koji sa poslovanjem idu, pa i da sebe izdržava. Među pacijentima je puno poznatih lica – dolaze joj rodbina, prijatelji i poznanici. Taj krug se svakim danom širi, kako glas o Bojaninom kvalitetnom radu putuje Brusom.

O pokretanju i vođenju sopstvenog posla Bojana je iskrena: „Upuštanje u privatni biznis je zastrašujuć poduhvat“, kaže ona. „Neću da ulepšavam sliku i kažem da nije teško. Teško jeste, i put je pun prepreka. Ali uz veru u sebe i svoje snove, požrtvovan rad i spremnost na kompromis u pogledu koraka, ali nikada u pogledu cilja, uspeh je nesumnjivo dostižan“. A sa Bojaninim entuzijazmom i ambicijom sigurno je da će Brus za kratko vreme postati opština sa najlepšim osmesima u Srbiji.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.
izvor:europeanprogres.org
1 Republički zavod za statistiku, Anketa o radnoj snazi za I kvartal 2017.
2 Ibid, str. 36.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja