Muke malinara – posle mraza i nepogoda stigla i niska otkupna cena

Maline berbaMS1

U pojedinim krajevima Srbije berba malina je odavno u toku dok je na teritoriji opštine Brus počela tek nedavno. Ove godine malinare je zadesilo više problema – niske zimske temperature, zatim mraz i nepogode da bi iih sada dočekala niska otkupna cena koja se kreće oko 120 dinara.

U razgovoru sa proizvođačima maline u bruskom kraju saznali smo da je kvalitet ploda maline vrlo dobar ali da je cena nezadovoljavajuća jer se kreće oko 120 dinara sa nadom proizvođača da će biti povećana.
Berba u nižim krajevima bruske opštine je već u punom jeku dok u višim tek počinje dok u planinskim selima još nije počela, tek za nedelju dana.

Kako pojedini proizvođači kažu”Cena je neformirana. Zadovoljni smo rodom koji je dobar s obzirom kakvi su vremenaki uslovi bili. Šta da ti kažem brate. Po ovoj ceni od 120 dinara ispada da sa radnikom radimo ortački. On ne može da nabere više od 60 kg dnevno, a sa obrocima košta oko 3 000 dinara. Znači delimo pare na pola ne računajući prethodno uložen rad u rezanje, vezivanje, frezovanje, okopavanje, hemijsku zaštitu, đubrenje… “

Maline MS

 Otkupna cena malina najviše zavisi od hladnjačara  koji su ove godine izašli sa otkupnom cenom od 120 dinara koja je po mišljenju proizvođača veoma niska: “Kako mi proizvođači čujemo, hladnjačari se vade na to da nemaju nove ugovore za plasiranje maline. Da su ugovori stari i da veće količine malina od prošle godine nisu uopšte izvezene iz nekog razloga. Da bi ima se isplatilo sada moraju da traže što nižu cenu i tako pokriju minus nastali od prošle godine.
Čuli smo i da je ta sorta Polana počela da se meša sa Vilametom i Mikerom koje su prepoznatljive sorte za naše podneblje. I tako su stranci vraćali neke ture jer ta Polana po kvalitetu ne može nikako da se poredi sa ovim sortama koje sam naveo.”

O stanju malina i kvalitetu plodova naš sagovornik je rekao
“Stanje malinjaka je zadovoljavajuće. U pojedinim selima rod je prepolovljen jer je bilo grada a i mraz je učinio svoje. Zakačilo je kako gde. Kvalitet je super za sad. Vrh je sto se toga tiče samo da cena bude veća kako bi mi malinari imali zaradu i bili zadovoljniji. Već su protesvovali proizvođači maline na jugu Srbije kao i u Arilju i Ivanjici, a kako čujem i naši proizvođači u Brusu su nezadovoljni pa me ne bi začudilo da se pridruže protestima.”

Trenutna situacija oko otkupne cene ne ide na ruku proizvođačima malina jer do berbe plodova bilo je puno ulaganja kako u obradu malinjaka tako i u zaštitu i prihranu. Posle nedaća koje su ih pratile tokom zime kada su temperature bile i ispod -20C, zatim prolećnih mrazevi kao i vremenskih nepogoda sustigla ih je i niska otkupna cena za koju se nadaju da će tokom berbe biti povećana.
.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja