Velike mogućnosti organske poljoprivredne proizvodnje u blaževačkim selima

Blazevo 130517 1

U poslednje vreme mnogo se govori oorganskoj poljoprivrednoj proizvodnji naročito proizvodnja mesa i  voća – i to jagodičastog, koja će u narednom periodu imati perspektivu i za čije proizvode u otkupu i plasmanu neće biti problema, pod uslovom da se ispoštuju svi zahtevi i uslovi ovakve proizvodnje. Opština Brus ima neiscrpne mogućnosti za razvoj organske proizvodnje naročito u blaževačkom kraju.

Sela blaževačkog kraja koja se nalaze na padinama Kopaonika (Blaževo, Đerekare, Sudimlja, Gornji i Donji Levići, Gradac, Stanulovići, Borance, Kovizla, Ravnište, Babica, Vitoša, Radunje, Belo Polje, Bozoljin, Domiševina, Iričići, Čokotar, Kneževo…) zadržala su svu onu iskonsku lepotu i draž planinskog sela i pravo su mesto za proizvodnju organske hrane. Ova sela i njihovi stanovnici koji su ostali na kućnim pragovima danas kao da su zaboravljeni od svih i u svakom pogledu a pre svega razvojnom infrastrukturnom.

Nedovoljno ulaganje u infrastrukturu i industrijalizaciju ovog kraja u prethodnom periodu stvorilo je jedno područje, možemo reći dragulj, za organsku proizvodnju, zahvaljujući čemu je kao takvo i predviđeno u Prostornom planu opštine Brus, a današnja ekonomska situacija dovodi do toga da se sve više odseljenih ljudi sa ovoga područja vraćaju na stara, gotovo opustela ognjišta i pokušavaju da započnu iznova ono što su njihovi preci radili – da se bave poljoprivredom i proizvode hranu.

Strategijom, programima i merama ruralnog razvoja treba konkretno pomoći tim ljudima koji su ostali ili se vraćaju da žive u blaževačkom kraju u infrastrukturnom razvoju tako i u razvoju poljoprivredne proizvodnje, kako sa lokalnog tako i sa nacionalnog nivoa.  Dati im smernice i uputiti ih kako da sačuvaju, unaprede i zaštite prostor isključivo se baveći ORGANSKOm POLjOPRIVREDNOM PROIZVODNjOM.

Osnov organske poljoprivredne proizvodnje je stajnjak. Stajnjaka nema bez stoke i razvoja stočarstva. Prostori i potencijali ovih sela pružaju ogromne kapacitete za razvoj stočarstva, pre svega govedarstva po sistemu „krava tele“ i ovčarstva.

Prvih pomaka ima i primer dobre poljoprivredne prakse je gazdinstvo Darka Markovića u razvoju ovčarstva.

FarmaMarkovic04 FarmaMarkovic02

Ovaj kraj je poznat po proizvodnji krompira, heljde… a šumski plodovi (šipurak, borovnica, šumska jagoda, pečurke, kleka, drenjina….) i lekovito bilje su samo neki od prirodnih proizvoda sa ovog područja.

Blazevo 130517 4

I voćarska proizvodnja ima dugu tradiciju na ovom području. Poznato je da su najbolja staništa za kultivisane biljke ona gde ima odnosno gde uspevaju i divlje forme tih vrsta. Prisustvo divljih malina na ovim područjima nam potvrđuje da su ova sela bogom dana za proizvodnju maline uz ostale tražene voćne vrste.

Dugogodišnji rad u proizvodnji maline i otkupu ovoga voća u blaževačkom kraju, i značaju koji proizvodnja maline ima za ekonomiju države i samih njenih proizvođača, uz svesnost o značaju organske proizvodnje,

potaklo je i Dragoslava Bazića da organizuje jednu tribinu na temu organske proizvodnje maline i subvencija

Blazevo 130517 2a Blazevo 130517 3

za registrovana poljoprivredna gazdinstva (RPG) od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine (MPZŽS) koja je održana u Blaževu 13. maja 2017. godine.

Blazevo 130517 5

O principima, pravilima i načinima organske proizvodnje govorio je dipl.ing.agronomije Goran Ilić iz udruženja „TOPAS“ koje ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

Blazevo 130517 6

Savetodavac PSSS Kruševac Zoran Starinac je prisutnima predstavio pravilnike po kojima MPZŽS ove godine vrši subvencije RPG, dok je Saša Miljković dipl.inž.agronomije iz “Ruralnog inovacionog centra” Brus prisutnima govorio o značaju njihovog povezivanja i udruživanja i dobre poljoprivredne prakse u proizvodnji malina, sa posebnim osvrtom na način berbe i značaj dobre higijene berača kao i svih koji u lancu proizvodnje dolaze u dodir sa poljoprivrednim proizvodom a pre svega malinom.

Prisutni su uz zahvalnost za pružene informacije iskazali potrebu da bude više ovakvih tribina sa raznovrsnijim temama a pre svega iz oblasti razvoja seoskog turizma. 

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja