Razvojni projekti u Brusu uz evropsku podršku

EUprogres Brus110517 1

Brus, 11. maj 2017. – Tokom provog dana posete jugozapadu Srbije, šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije, Štefen Hudolin obišao je danas u Brusu radove na izgradnji Dnevnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju koji će omogućiti odgovarajuće uslove za boravak i poboljšati položaj oko tridesetoro korisnika i korisnica na teritoriji opštine.

EUprogres Brus110517 7

Izgradnju Doma sa dnevnim boravkom finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES sa 95.400 evra, dok opština Brus čiji je partner na projektu Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Pčelica“ učestvuje sa 14.500 evra.

EUprogres Brus110517 2

„Ovaj projekat je jedan od brojnih odličnih primera kako opština, lokalne institucije, Vlada Republike Srbije i Evropska unija zajedno osluškuju i rade na ostvarivanju izraženih potreba lokalnog stanovništva širom Srbije”, rekao je šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije, Štefen Hudolin prilikom obilaska radova i istakao da je u budućnosti važno razmišljati o održivosti rada Dnevnog boravka.

EUprogres Brus110517 3a

On je naglasio da su EU i Vlada Švajcarske do sada u jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju samo preko Evropskog PROGRESa uložili 5,5 miliona evra u infrastrukturne projekte od kojih su mnogi fokusirani na poboljšanje pristupa socijalnim uslugama, obrazovanju i zdravstvu posebno marginalizovanih društvenih grupa.

EUprogres Brus110517 4a

„U novom objektu će naši korisnici i korisnice imati adekvatan i prijatan ambijent za boravak u zaštićenim uslovima uz podršku stručnog osoblja. Takođe kroz društveno angažovanje i unapređivanje socijalnih veština, pomoćićemo njihovom uključivanju u zajednicu“, rekla je Tatjana Dokić Milenković iz Udruženja „Pčelica“. Kako je istakla na ovaj način će se pružiti podrška i porodicama, posebno roditeljima koji će za vreme dok su deca u boravku moći da nađu privremene poslove i ostvare prihode.

Predsednik opštine Brus Milutin Jeličić je rekao da je opština prepoznala važnost ovoga projekta, a da se završetak radova na izgradnji dvospratne zgrade površine 400 kvadratnih metara i dvorištem uređenim za boravak dece očekuje u avgustu 2017.

EUprogres Brus110517 6

Štefen Hudolin je u Brusu posetio Bojanu Punoševac koja je uz podršku EU i Vlade Švajcarske dobila stomatološku opremu u vrednosti od 10.000 evra i otvorila svoju ordinaciju. Donatori su preko Evropskog PROGRESa podržali žensko preduzetništvo sa 357.000 evra i 45 žena su dobile opremu za započinjanje vlastitog biznisa.

EUprogres Brus110517 5a

Tokom sastanka šefa II sektora operacija Delegacije EU, Štefena Hudolina i predsednika opštine Brus ocenjeno je da je podrška EU posebno značajna za podsticanje konkurentnosti lokalne privrede i ekonomski razvoj. Hudolin je čestitao na napretku koji je opština ostvarila u efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola za koji je dobila priznanje na X godišnjoj konferenciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Naime, u sve 34 opštine u kojima se realizuje Evropski PROGRES, NALED je uz finansijksu podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije sproveo projekat podrške implementaciji sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola sa ciljem jačanja kapaciteta odeljenja za urbanizam i gradnju u lokalnim samoupravama.

EUprogres StefenHudolin1

Drugog dana posete, 12. maja, šef II sektora operacija Delegacije EU Štefen Hudolin će posetiti Novi Pazar i prisustvovati manifestaciji „Susret sa Evropom“ kojom će se obeležiti Dan Evrope.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja