Udruženja žena Peščanik i Kaliopa u poseti Opštini Brus na temu ženskih prava

Brus zgradaOpstine

U okviru redovnih aktivnosti Mreže žena Rasinskog okruga za ženska prava, članice Udruženja žena Peščanik, Kruševac i Udruženja žena Kaliopa iz Brusa susrele su se 06. septembra tekuće godine, sa Aranđelom Stojkovićem, zamenikom predsednika opštine Brus, i Milicom Mihajlović, sekretarkom SO Brus.

PescanikKaliopa0917a

Tema razgovora, koji je tom prilikom vođen bilo je stanje ženskih prava u Brusu, Rasinskom okrugu i Srbiji. Istaknuto je da lokalne zajednice preduzimaju određene korake na unapređenju položaja žena i rodne ravnopravnosti, ali široka rasprostranjenost rodnih stereotipa i predrasuda prema ženama i ravnopravnosti, kako kod zvaničnika i zvaničnica tako i građana i građanki, kao i nepostojanje primera dobrih praksi na lokalnom nivou su među najvećim preprekama za promene. Učesnice i učesnici sastanka su se složili da je na državnim organima na svim nivoima, dakle i lokalnom, odgovornost za implementaciju zakona i unapređenje okvira za poboljšanje položaja žena.

PescanikKaliopa0917b

Razmatrajući Mapu ženskih prava u Rasinskom okrugu, koju je UŽ Peščanik u saradnji sa okružnom ženskom mrežom, sačinilo početkom tekuće godine, Aranđel Stojković, zamenik predsednika opštine Brus, i Milica Mihajlović, sekretarka SO Brus, izrazili su zadovoljstvo zbog činjenice da je Brus trenutno na drugom mestu u okrugu, sa 40% ispunjenosti predviđenih kriterijuma, odnosno pokazatelja.

PescanikKaliopa0917c

Aktivistkinje Peščanika i Kaliope su na kraju sastanka uručile pisani predlog sagovornicima za sagledavanje mogućnosti za dodelu besplatnog prostora na korišćenje Udruženju žena Kaliopa i obezbedjivanje neophodne opreme za rad. Kao prvoj ženskoj grupi u opštini Brus koja u fokusu ima ženska prava i rodnu ravnopreavnost, Udruženju žena Kaliopa je veoma važna podrška u ovoj fazi rada. U tom, smislu besplatni prostor bi Kaliopi omogućio da ima kontinuitet u radu, da podiže kapacitete i unapređuje znanje u oblasti osnaživanja žena i javnog zagovaranja. Prostor bi bio veoma značajan i za građanke Brusa, koje bi se u njemu okupljale ili mogle da se obrate za pomoć i podršku u slučaju diskriminacije i nasilja.
S.Jakovljević

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja