Brus na krovu Evrope – Brusjanin osvojio Mont Blanc

AleksandarJelicic MonBlan17 1

Aleksandar Jeličić, član Planinarskog kluba Železničar- Beograd i ponosni Brusjanin, vratio se nedavno sa međunarodne ekspedicije “Alpi – 2017”, tokom koje se zajedno sa 18 alpinista i planinara iz Srbije, Makedonije i BiH uspešno popeo na najviši vrh Alpa i Zapadne Evrope – Mont Blanc (4807m).

Eskpedicija je trajala od 05. do 16. jula 2017. godine i to je ujedno prva ekspedicija iz Srbije koja se ove godine popela na najviši vrh Alpa.

AleksandarJelicic MonBlan17h Mon Blan 2017

Pripremni, aklimatizacioni usponi su bili na izazovnim vrhovima Austrije (Grossvenediger- 3674m) i Italije (Gran Paradiso-4061m, najviši vrh Italije).

Pre samog polaska na ekspediciju, Aleksandar je finalne pripreme upravo obavio u svom rodnom mestu Brusu i na Kopaoniku.

AleksandarJelicic MonBlan17i

Završni uspon na Mont Blanc je bio 13. jula. Ekspedicija je krenula iz planinarskog doma De Gouter (3815m) u 3 sata posle ponoći, da bi u 9 sati ujutru izašli na vrh.

AleksandarJelicic MonBlan17 9

Celokupan uspon na Mont Blanc je tehnički zahtevan i rizičan, a posebno u ovo doba godine gde se završni greben (na kojem duva izuzetno jak vetar) prelazi kao po “nožu”. Tu su i ostale opasnosti kao sto je čuveni “Kuloar Smrti”, glečerske pukotine, niske temperature. Vođe akcije su bili iskusni vodiči Branko Dikić i Mihajlo Jovanović iz Planinarskog kluba „Balkan“ – Beograd.

AleksandarJelicic MonBlan17 2

Aleksandar, kao i do sada na svojim usponima, obavezno predstavlja svoj Brus i uvek dok se penje na najviše vrhove u mislima su mu porodica i prijatelji iz Brusa čija mu podrška puno znači i ovom prilikom šalje veliki pozdrav Brusu i svim Brusjanima.

AleksandarJelicic MonBlan17g

Pored alpinizma i planinarenja, Aleksandar se bavi i planinskim trčanjem i kaže da mu je planina zauvek u srcu i da “Na visinama čovek najbolje spozna sebe i pravu meru života”.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja