Saopštenje UŽ Peščanik povodom optužbi protiv predsednika opštine Brus

UZPescanik KS akcija3

Povodom dešavanja u opštini Brus a povodom optužbi protiv predsednika opštine Brus za seksualno uznemiravanje oglasilo se i Udruženje žena Peščanik iz Kruševca sledećim saopštenjem koje prenosimo u celosti:

“Udruženje žena Peščanik i Mreža žena Rasinskog okruga osuđuju svaki vid nasilja prema ženama uključujući seksualno uznemiravanje i zloupotrebu moći. U vezi sa tim, pozivamo državne organe da ozbiljno shvate i ispitaju opštužbe, koje su protiv predsednika opštine Brus iznele tri građanke Brusa.

Koristimo priliku da podsetimo javnost da istraživanja pokazuju da je seksualno uznemiravanje česta pojava, kojoj su naročito izložene žene mlađe životne dobi, a razlozi zbog kojih žene ne prijavljuju ovu vrstu nasilja slični su kao i kod drugih vidova nasilja: stid, društvena osuda, strah, ponekad i neprepoznavanje čina kao seksualnog uznemiravanja ukoliko nije reč o eksplicitnom ponašanju nasilnika.

Od 2016., seksualno uznemiravanje je krivično delo u Srbiji, definisano članom 182a Krivičnog zakona kao Polno uznemiravanje, odnosno „verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Polno uznemiravanje kažnjava se novčano ili zatvorom do 6 meseci.“

Smatramo da je neophodno povećati znanje zajednice, kako profesionalaca i profesionalki u institucijama koje se bave zaštitom žena od nasilja tako i najšire javnosti o seksualnom uznemiravanju i istovremeno ohrabrivati žene da govore o tome šta im se dešava. U tom smislu, ženske grupe u Rasinskom okrugu nastaviće da zagovaraju doslednu primenu zakona za zaštitu žena od nasilja, osnažuju žene za traženje svojih prava i podstiču žensko samoorganizovanje i solidarnost. “

Udruženje žena Peščanik – Kruševac

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja