Novi ciklus nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” počinje 01. februara 2018.

zastavasrbija

Beograd, 31. januar 2018. godine – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su prethodna i ova godina određene kao godine borbe protiv sive ekonomije, ističući da je tokom 2017. godine napravljeno nekoliko značajnih koraka u toj borbi.

Brnabić je na konferenciji za novinare, na kojoj je najavljen početak nagradne igre “Uzmi račun i pobedi 2018”, objasnila da će građani od sutra moći da počnu sa slanjem fiskalnih računa i slipova, a prvo izvlačenje nagrada biće u martu.

Ona je ukazala na to da se borba protiv sive ekonomije odvija u četiri ključna pravca, i to unapređenje inspekcija, uvođenje podsticaja za legalno poslovanje, smanjenje birokratije i jačanje poreske kulture.

Tokom prošle godine ostvareno je nekoliko značajnih pomaka u borbi protiv sive ekonomije, između ostalog izrada sistema e-inspektor, za koji se očekuje da do juna umreži prve četiri inspekcije, a do maja 2019. da umreži sve inspekcije u Srbiji.

Takođe, kako je dodala, uvedena je i mera poreskog oslobađanja za početnike u poslovanju za prve dve godine, koja će biti primenjivanja do oktobra, zatim reforma parafiskalnih nameta i transformacija Poreske uprave, regulisanje sezonakog rada i drugo.

Ona je, kada je u pitanju jačanje poreske kulture, istakla da je nagradna igra “Uzmi račun i pobedi” jedna od osnovnih aktivnosti.

Prema njenim rečima, prošli put je u ovoj nagradnoj igri učestvovalo približno 40 odsto građana, poslato je više od 85 miliona računa i slipova, dok je broj prijava nesavesnih trgovaca porastao za polovinu.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić objasnio je da će u drugom ciklusu doći do izmena u nagrađivanju lokalnih samouprava koje pošalju najviše koverata, tako da će sada nagradni fond umesto 100.000 evra iznositi više od 200.000 evra i biće nagrađeno devet najboljih samouprava.

Lokalne samouprave će, dakle, imati na raspolaganju po 23.000 evra za realizaciju projekata opremanja ili obnove prostora od javnog značaja koje sami izaberu, precizirao je on.

Takođe, kako je dodao, novina je i to što ćemo sada imati tri kategorije lokalnih samouprava, male, srednje i velike i u svakoj od tih kategorija biće proglašeno po tri pobednika.

Ružić je naglasio da inspekcije u Srbiji rade veoma važan posao u otežanim uslovima, te da je obaveza Vlade da se ove godine sagleda status inspektora, jer se na taj način pomaže u borbi protiv sive ekonomije.

Prema njegovim rečima, od avgusta 2015. do 2017. utvrđeno je da je bilo više od 10.000 neregistrovanih privrednih subjekta, a inspektori rada su tokom prošle godine zatekli 20.000 radnika na crno.

Ovakvim akcijama, kako je naglasio, podižemo svest građana i oni sami shvataju koliko je za njih i njihove zajednice važno da se siva ekonomija suzbije.

Predsednik skupštine NALED-a i član Saveza za fer konkurenciju Dragan Penezić rekao je da su mere koje Vlada sprovodi na polju sive ekonomije podstrek za sve one koje posluju na tržištu Srbije, a koji su ugroženi postojanjem nelojalne konkurencije.

On je naveo da su problemi vezani za rad na crno, kao i nekordinisani rad inspekcija i pravosudnih organa i dalje aktuelni, tako da je zbog njihovog bržeg rešavanja započeto sa revizijom Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije koji bi trebao da bude završen do kraja februara.

Vukašin Grozdić, koji je u Kabinetu predsednice Vlade zadužen za nagradu igru “Uzmi račun i pobedi 2018”, rekao je da će se u ovom ciklusu takođe slati 10 fiskalnih računa ili 10 slipova po koverti i da minimalni iznos za račune i slipove ostaje isti – 100 dinara.

On je naveo da će za nagradnu igru važiti ista pravila kao i u prethodnom ciklusu, a jedina promena je ta što koverte za slanje računa više neće biti tipske, već će građani moći da šalju koverte u različitim formatima.

Računi koji mogu učestvovati u nagradnoj igri su oni od prvog januara ove godine, poštarina će biti besplatna, dok u nagradnoj igri ne mogu da učestvuju maloletna lica, precizirao je Grozdić.

Kada je u pitanju nagradni fond, on će biti dvostruko povećan u odnosu na prethodni, kada je iznosio 135 miliona dinara, a igra će se odvijati u dva ciklusa.

Takođe, sada će direktni priređivač nagradne igre biti Vlada Srbije.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja