Izgrađen dnevni centar za osobe sa smetnjama u razvoju u Brusu

EUprogres BrusMNRL2

Brus, 27. decembar 2017. – U Brusu je završena izgradnja Doma za osobe sa smetnjama u razvoju koji će omogućiti odgovarajuće uslove za boravak i poboljšati položaj za oko trideset korisnika i korisnica. Izgradnju dvospratne zgrade površine 400 kvadratnih metara sa dvorištem uređenim za boravak korisnika podržale su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES sa 95.400 evra, dok je opština Brus učestvovala sa 14.500 evra.

EUprogres BrusMNRL3

„Izgradnjom ovog objekta, naše kuće, možemo da primimo duplo veći broj korisnica i korisnika koji imaju uslugu dnevnog boravka u zaštićenim uslovima i u skladu sa svim standardima, a uz podršku stručnog osoblja biće uključeni u društveni život zajednice“, rekla je Tatjana Đokić Milenković, sekretarka Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Pčelica“, koje je zajedno sa opštinom Brus bilo partner na projektu.

Kako je sekretarka Udruženja dodala, podrškom ovom projektu EU i Vlada Švajcarske su doprinele velikoj promeni u životima svih korisnika i korisnica, kao i zaposlenih, koji su do sada vreme provodili u suterenu školske kuhinje, prostoru neadekvatnom za fizičke aktivnosti, ali i za pristup slepih i slabovidih korisnika i onih koji koriste invalidska kolica.

EUprogres BrusMNRL1

Korisnici i korisnice Dnevnog centra „Pčelica“ su bili aktivno uključeni u projekat izgradnje, raspored i odabir boja prostorija, kako bi sve bilo prilagođeno njihovim potrebama.

„Lokalna samouprava je uložila u sređivanje infrastrukture neophodne napore da Dnevni boravak radi, a tako je i celo naselje u kome se nalazi objekat dobilo dobar put i sve što je potrebno kako bi čovek 21. veka živeo normalno“, rekao je predsednik opštine Brus Milutin Jeličić.

EUprogres BrusMNRL4

„Ovaj projekat je pravi primer kako lokalne samouprave i institucije, uz finansijsku podršku Evropske unije i vlada Švajcarske i Srbije, zajedno rade na ostvarivanju potreba lokalnog stanovništva”, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa, ističući da su EU  i Vlada Švajcarske do sada u jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju samo preko Evropskog PROGRESa uložile 5,5 miliona evra u infrastrukturne projekte koji doprinose poboljšanju pristupa socijalnim uslugama, obrazovanju i zdravstvu posebno ranjivih grupa stanovništva.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja