U petak u Brusu veče Hilandara – “Hilandar zauvek”

Hilandar MilutinDedic

U petak 15. decembra 2017. godine u Brusu će biti održano veče posvećeno manastiru Hilandar – “Hilandar zauvek” koje će biti održano u sali biblioteke sa početkom u 18:00 časova.

Pripovedač je Milutin Dedić – srpski akademski slikar, istoričar umetnosti i putopisac koji je više od dvadeset puta posećivao manastir Hilandar, koji mu je bio velika inspiracija u preko 500 crteža i slika, na kojima se nalazi manastir Hilandar.
U programu učestvuje i prof dr. Nebojša Marković iz Brusa, redovni je profesor Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je izradio je i vodio projekat obnove imanja Svetog manastira Hilandar gde je na 12 hektara zasađeno 47.000 loznih kalemova koji se odvijao po najvišim standardima vinogradarstva sa ciljem proizvodnje grožđa i vrhunskog vina.
Tokom pripovedanja biće prikazane fotografije manastira Hilandar do 2004. godine.

Milutin Dedic

Milutin Dedić je srpski akademski slikar, istoričar umetnosti i putopisac. Rođen u Šibeniku, Kraljevina Jugoslavija, 1935. godine, od oca Jovana i majke Jelke Dedić. Ime je dobio po srpskom Kralju Milutinu. Oženjen je, ima dva sina, Luku (akademski slikar), i Filipa (diplmirao filmsku montažu). 
Došao je u Beograd 1957. godine, a 1962. godine je diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Milutin Dedić je bio učesnik preko 30 međunarodnih i domaćih umetničkih kolonija, izlagao je u Republici Srbiji, Republici Srpskoj i inostranstvu.[2] Posebno je zanimljivo da je više od dvadeset puta posećivao manastir Hilandar, (koji je obilato pomagao Kralj Milutin, gde je na mestu stare crkve sagradio novu sabornu crkvu), koji mu je bio velika inspiracija u preko 500 crteža i slika na kojima se nalazi manastir Hilandar. Česti motivi na Dedićevim slikama su vodenice, okeanska pučina, istorijski krajputaši i spomenici ljubavi, manastiri, kulturno-istorijsi spomenici, lepote u Srbiji, a pre raspada Jugoslavije i u rodnom Šibeniku, i širom Dalmacije.[3]
Milutin Dedić je sastavio 40 ukoričenih kljiga, koje broje oko deset hiljada stranica, ispunjenih zapisima, a sa četiri hiljade portreta i tri hiljade crteža. U posebnim blokovima su još dve hiljade radova većeg formata i u koloru.
O svom životnom putu Milutin Dedić između ostalog kaže: “Do 1962, kada sam diplomirao, promenio sam trideset i pet adresa i isto toliko gazdarica, studirao sam i radio kao konj, sve i svašta. Ne, nijednog trenutka nisam pomišljao da odustanem, da se vratim… Jeste meni Šibenik u srcu, ali mi je Srbija u duši. To se lako da objasniti…”
Kao poznavaoca srpske tradicije i kulturne baštine, manastira Hilandar, Milutina Dedića nazivaju slikarom kulturne baštine. (izvor Angelina)

 Prof. dr Nebojša Marković, rođen u Brusu, redovni je profesor Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.drN Markovic 1 Oblast istraživanja je vezana za vinogradarstvo: Zasnivanje zasada vinove loze; Rezidba i fiziološki aspekti rezidbe; Uzgojni oblici; Klonska selekcija plemenitih sorti; Istraživanja o uticaju različitih supstrata, đubrenja i ishrane pojedinim elementima na rastenje, rodnost i kvalitet grožđa;  Biološka proizvodnja.
Do sada je objavio preko 70 naučno-istraživačkih radova, više saopštenja, udžbenika i jednu monografiju. Ima ukupno 8 priznatih patenata, dok je kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, 16 patenata u fazi provere i priznavanja. Učestvovao je u izradi 18 projekata i studija u oblasti podizanja i eksploatacije vinograda, od kojih je u 15 rukovodilac – glavni projektant.

Obavio je nekoliko studijskih putovanja i boravaka u inostranstvu a od 2001. do 2008. godine obavljao je dužnost direktora Oglednog dobra “Radmilovac” na kome je učestvovao ili rukovodio podizanjem novih zasada vinove loze.

Od 2005. godine član je Komisije – strateške grupe za inovacije pri Ministarstvu za nauku i zaštitu životne sredine, kao i Komisija (radnih grupa) za razvoj vinogradarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Privredne komore Republike Srbije. Počasni je član Udruženja vinara i vinogradara Republike Srbije i Republike Srpske.
Izabran je za glavnog projektanta (rukovodioca projekta) obnove imanja Svetog manastira Hilandar gde je na 12 hektara zasađeno 47.000 kalemova sorti “merlot”, “kaberne sovinjon”, “kaberne fran”, “šardone”, zatim domaće “prokupac”, “vranac”, “smederevka”, “žilavka”, grčke “krfsko crno”, “atiri” i druge. Celokupan projekat koji se odvijao po najvišim standardima vinogradarstva sa ciljem proizvodnje vrhunskog vina izradio je i vodio prof. dr Nebojša Marković.
Dobitnik je Zahvalnice Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, Priznanja Udruženja vinogradara i vinara Republike Srpske i Zahvalnice Narodne kancelarije Predsednika republike. Dobitnik je i Prve Probusove povelje Udruženja “Marcus Aurelius Probus” i Počasne Povelje Svete Gore povodom 100-godišnjice oslobođenja od turske vlasti.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja