Narodna biblioteka Brus obeležila 146. godina postojanja

Biblioteka clkarta

Narodna biblioteka u Brusu poslednjeg dana novembra meseca obeležila je 146 godina postojanja i rada.

 BibliotekaBrus dokument1871U vreme kralja Milana Obrenovića, godine 1871. kada je Brus proglašen varošicom, viđeniji ljudi doprinose razvoju prosvete i kulture – otvaranjem čitališta, 30. novembra te godine. Tog dana čitaonica je imala 10 knjiga, 4 časopisa, 2 slike većeg formata i 19 učlanjenih osoba.
Beogradski list “Radnik”, izdavača Svetozara Markovića, prvi donosi vest da je u Brusu otvorena čitaonica (4. februara 1872. godine).
Čitaonica nije imala stalni prostor, menjajući ga, aktivnost se odvijala po privatnim kućama, u zgradi Jeličića, i crkvenom domu.
Opštinska biblioteka u Brusu, osnovana je 1966. godine, na predlog Saveta za prosvetu i kulturu SO Brus, sa parolom – Budimo svi osnivači biblioteke. 1978. godine, biblioteka je dobila svoj stalni prostor, u Domu kulture u namenski građenom prostoru za to, tada je već uneto bilo 4000 knjiga, o kojima se starao jedan bibliotekar. Danas se Biblioteka nalazi u Domu kulture, u prostorijama površine 580 m², raspolaže fondom od oko 40.000 jedinica bibliotekarske građe.
Biblioteka obavlja izdavačku delatnost od 2010. godine i do sada je objavila više monografskih publikacija.
Rad Biblioteke je organizovan preko odeljenja: Pozajmnog, Dečjeg – sa čitaonicom i internet čitaonicom, Naučnog – sa čitaonicom, i Zavičajnog odeljenja.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja