Održan godišnji sastanak Mreže žena Rasinskog okruga, 10-12. novembar

MrezazenaRO 1011171

Na drugom godišnjem sastanku Mreže žena Rasinskog okruga (MŽRO), održanom od 10. do 12. novembra u Vrnjačkoj Banji, na kojem je učestvovalo 27 aktivistkinja iz šest gradova okruga, razmotrene su aktivnosti između dva sastanka, od maja do novembra tekuće godine i plan za naredni period.

MrezazenaRO 1011172

U prethodnom periodu je, inače, sprovedena edukacija za pružanje podrške ženama koje su preživele muško nasilje u porodici za aktivistkinje Trstenika, Brusa i Ćićevca, održano je najmanje 10 tribina u seoskim naseljima o SOS podršci, 3 treninga za predstavnike/ce institucija o koordiniranoj akciji na suzbijanju nasilja, uvedene su grupe samopomoći i zastupanje korisnica pred sudom i održana akcija prikupljanja sredstava za osnivanje Fonda za hitnu podršku ženama.

U toku je kampanja za zaštitu žena od nasilja “Dosta sam crtala. Primeni zakon!”.

MrezazenaRO 1011173

Na sastancima sa najvišim predstavnicima/cama lokalnih uprava razmotreno je stanje ženskih prava u okrugu, izrađena je Mapa ženskih prava i predstavljena na konferenciji Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou, koju je, maja 2017. u Beogradu, organizovala Stalna Konferencija gradova i opština. Ponovo je podneta inicijativa za proglašenje Dana sećanja na majske proteste građanki i građana 1999. protiv mobilizacije. Mreža je sarađivala sa nacionalnim mrežama, Žene protiv nasilja i Žene u crnom, na pitanjima bezbednosti. Tokom leta uspostavljeni su kontakti sa Asocijacijom žena Kosovske Mitrovice za ljudska prava, a cilj saradnje je veći uticaj žena na evropske integracija regiona i pregovore Beograd – Priština.

MrezazenaRO 1011174

Kada je reč o daljim aktivnostima Mreže žena Rasinskog okruga, planiran je nastavak rada na podizanju kapaciteta organizacija za pružanje podrške ženama koje trpe nasilje i druge vidove diskriminacije, na podsticanju ženskog samoorganizovanja i sagledavanju potreba i prioriteta žena planirani su novi susreti sa zvaničnicima o konkretnim merama za unapređenje kvaliteta života građanki, radionice sa ženama u seoskim naseljima o tome kako da prepoznaju i kome da prijave nasilje u porodici…

MrezazenaRO 1011175

U okviru predstojeće kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama”, dogovoreno je organizovanje niza aktivnosti: radionica, uličnih akcija, tribina, distribucije informativnog materijala…

Mreže žena RO je koalicija formalnih i neformalnih ženskih grupa i individualnih aktivistkinja, koja se bavi političkim, ekonomskim i osnaživanjem žena za izgradnju mira i borbu protiv nasIlja, podsticanjem ženskog samo-organizovanja i zagovaranjem za promene javnih politika u korist rodne ravnopravnosti. Mrežu čine: Udruženje žena Una, Ćićevac, Kaliopa Brus, Ž kao žena i kao Župa, Fond za unapređenje resursa građana/građanki Trstenik, Romani cikna Kruševac. Koordinirajuća organizacija Mreže je Udruženje žena Peščanik iz Kruševca.
 Snežana Jakovljević, UŽ Peščanik

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja