Apel na građane da se tokom žetve pridržavaju mera zaštite od požara

ZetvaBrus

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova apeluju na građane i privredne subjekte koji učestvuju u radovima žetve i vršidbe, da obrate pažnju na opasnosti od nastanka požara, koji su česta pojava u ovom vremenskom periodu a mogu da zahvate useve, voćnjake pa i poljoprivredna  domaćinstva.

Najčešći uzroci nastajanja požara u toku žetvenih radova su: nepažnja, namerno spaljivanje strnjišta, tehnička neispravnost poljoprivrednih mašina koje učestvuju u žetvi, neodgovarajuća primena preventivnih mera zaštite od požara.

Podsećamo učesnike u žetvi da su kombajni i traktori koji obavljaju vršidbu, obavezni da imaju ispravnu protivpožarnu opremu i to (aparat S-9, ašov i lopatu) i moraju biti snabdeveni odgovarajućim hvatačima i prigušivačima varnica, kao i da po završetku žetvenih radova poljoprivredne mašine udalje na bezbedno mesto.

Zabranjeno je pušenje, paljenje vatre i korišćenje sredstava sa otvorenim plamenom u blizini strnih useva, za vreme žetvenih radova i pri prevozu useva i njihovom uskladištavanju.

Individualni poljoprivredni proizvođači uskladištavanje strnih useva mogu vršiti u svojim dvorištima na odstojanju od najmanje šest metara od drugih objekata i kuća.

U slučaju nastanka požara zbog nepoštovanja navedenih protivpožarnih pravila, protiv neodgovornih pojedinaca i preduzetnika biće preduzete odgovarajuće mere u skladu sa zakonom, odnosno pokrenuti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka. 

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja